Αξιοθέατα
Από τα Άγναντα είναι προσπελάσιμα όλα τα αξιοθέατα των συνοικισμών του χωριού (λόφοι Αϊ-Λιά και Αγ. Χριστοφόρου, Ανάληψη, Κρύα Βρύση, Πηγή Χαλασμένου κλπ), και σε ακτίνα 5-10 χιλιομέτρων τα Μοναστήρια Αγίας Αικατερίνης Καταρράκτη, Χρυσοσπηλιώτισσας Γραικικού, Γεν. Θεοτόκου Ραφταναίων, καθώς και η ιστορική γέφυρα Πλάκας (η μεγαλύτερη μονότοξη των Βαλκανίων, έργο Τζουμερκιωτών μαστόρων – εμπειρικών αρχιτεκτόνων),το σπήλαιο της Ανεμότρυπας Πραμάντων, και λίγο πιο μακριά, τα Μοναστήρια Αγ. Παρασκευής Πραμάντων, Εισ. Θεοτόκου Μελισσουργών, Βύλιζας Ματσουκίου, Κηπίνας Καλαρρυτών. Κανένα από αυτά δεν απέχει από τα Άγναντα περισσότερο από 25 χιλιόμετρα.
ΜΟΝΗ ΜΟΥΧΟΥΣΤΙΟΥ
Ανάμεσα στους συνοικισμούς Πλάκα και Παλιομουχούστι, στην ανατολική απότομη όχθη του Αράχθου, βρίσκεται ένα ακόμη Ηπειρώτικο Μοναστήρι, που σε εντυπωσιάζει η ωραία καταπράσινη τοποθεσία που βρίσκεται, η εξαιρετική από εκεί θέα προς τον Άραχθο, τα στενά του Αράχθου, το απέναντι απόκρυμνο βουνό Ξεροβούνι και η Βυζαντινή του αρχιτεκτονική.
Πρόκειται για τη Μόνη Μουχουστίου, της οποίας η επίσκεψη γίνεται δια ασφαλτοστρωμένου δρόμου, που ξεκινάει αμέσως μετά τη νέα αμαξιτή γέφυρα του Αράχθου, ακολουθεί για λίγο τη δεξιά όχθη του ποταμού κατάφυτη από πλατάνια, περνάει δίπλα σχεδόν από το παλιό μεγάλο μονότοξο γεφύρι της Πλάκας και τελικά, μετά από μια μικρή ανηφορική διαδρομή, καταλήγει στο Μοναστήρι, χτισμένο στο χείλος του γκρεμού και σ’ αρκετό ύψος πάνω από το ποτάμι.Η Μονή Μουχουστίου ιδρύθηκε το 1634 ή ακόμη πιο παλιά, ανακαινίστηκε το 1635 (σύμφωνα με επιγραφή, που υπάρχει στο Καθολικό της) και είναι αφιερωμένη στη Γέννηση της Θεοτόκου. Η επίσκεψη της Μονής μπορεί να συνδυασθεί και με την επίσκεψη του θρυλικού γεφυριού της ΠΛΑΚΑΣ.
ΑΡΑΧΘΟΣ
Αγριοπόταμος (ποτάμι οροσειρών) που κυλάει μέσα από θαυμάσια, τελείως αδιάβατα, μοναχικά φαράγγια. Με υψηλή αλλά και μέτρια στάθμη νερού, εντυπωσιάζει με τα ψηλά κύματα , τις κλειστές στροφές, αλλά και τις αμέτρητες πηγές που αναβλύζουν, μέσα από τα βράχια και μερικές φορές σε ψηλά σημεία, δημιουργώντας μοναδικού κάλλους καταρράκτες .
Ποτάμι που τα έχει όλα. Ποτάμι για καγιάκ και ράφτινγκ. Από το σημείο εκκίνησης, το οποίο είναι πολύ δύσκολο, η αδρεναλίνη βρίσκεται στα ύψη, συνεχίζει με υψηλούς κυματισμούς και κλειστές ή ανοικτές στροφές, με διαστήματα ηρεμίας, μεταξύ των περασμάτων, περνάει από επιβλητικά φαράγγια, δημιουργεί φυσικούς καταρράκτες, αλλά και αμέτρητες πήγες μέσα στα βράχια.
ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ
Έχουμε συνηθίσει πηγαίνοντας στα βουνά μας να προχωράμε αργά προς τις κορφές περνώντας μέσα από δασωμένα μέρη και διασχίζοντας ομαλά μονοπάτια για αρκετές ώρες.
Όταν όμως θέλεις να ανέβεις στα Τζουμέρκα τα πράγματα είναι διαφορετικά. Απ’ όπου και να κοιτάξεις βλέπεις ορθοπλαγιές, άγριες μύτες και σάρες, λούκια και καταρράκτες που το χειμώνα παγώνουν. ‘Ολα αυτά τα βλέπεις ενώ είσαι ακόμη στο αυτοκίνητο και πλησιάζεις. Η άγρια ομορφιά τους σε προετοιμάζει και σε ελκύει να μπεις στην περιπέτεια, να τα γνωρίσεις. Τα Τζουμέρκα είναι ένα βουνό της Ν. Πίνδου. Στα βόρειά του βρίσκεται το όρος Λάκμος (Περιστέρι), ενώ ανατολικά η Κακαρίτσα και δυτικά περνά ο ποταμός Άραχθος. Οι πλησιέστερες μεγάλες πόλεις είναι στα βόρεια τα Ιωάννινα ενώ στα νοτιοδυτικά η Άρτα.
Τα Τζουμέρκα έχουν μια κορυφογραμμή με υψηλότερη κορφή το Καταφίδι (2393 μ.) και πολλές άλλες κορφές πάνω από τα (2000 μ.). Το βουνό πάνω από τα 1200-1400μ.είναι γυμνό από δένδρα μιας και τα τελευταία έλατα σταματούν σε αυτό το υψόμετρο. Χαρακτηριστικό του είναι τα άφθονα τρεχούμενα νερά, ακόμα και το καλοκαίρι, καθώς και τα καταπράσινα λιβάδια που βρίσκονται στην κορυφογραμμή ανάμεσα σε άγριες και απόκρημνες κορφές.Οι τρόποι προσέγγισης είναι πολλοί: πεζοπορία, αναρρίχηση, κ.λ.π. !!!
Με αφετηρία το καταπράσινο χωριό ΑΓΝΑΝΤΑ έδρα του ομώνυμου Δήμου, που βρίσκεται Β. Δυτικά του ορεινού όγκου των Τζουμέρκων μπορεί ο κάθε επισκέπτης να αρχίσει την προσωπική του εξερεύνηση.
Χρ. Αρ. Παπακίτσος