Σύντομη Ιστορική Αναδρομή

α. Η Περίοδος πριν την πρώτη έκδοση:
Τα 44α γενέθλια της εορτάζει σήμερα το τριμηνιαίο όργανο της Αδελφότητας Αγναντιτών Αθήνας, η εφημερίδα μας “ΑΓΝΑΝΤΑ ΑΡΤΑΣ”.Η πρώτη ιδέα για την έκδοση μίας εφημερίδας είχε πέσει κιόλας από τα μέσα της δεκαετίας του 1950, από τους Βασίλη Γ. Κολιό, Αριστοτέλη Κ. Σιαπάτη, Μιχάλη Γ. Χάρο, Ευάγγελο Δ. Δήμο και το Χρήστο Αρ. Παπακίτσο. Για διάφορους όμως λόγους οικονομικούς, τεχνικούς και άλλους προσωπικούς η ιδέα αυτή δεν τελεσφόρησε, ώστε να τυπωθεί η πρώτη Εφημερίδα του χωριού εκείνη την εποχή, που όπως είχε αποφασιστεί θα ονομάζονταν “Αγναντίτικοι Αντίλαλοι”.

Το 1966 ο Χρήστος Αρ. Παπακίτσος μετατίθεται στην Αθήνα και τότε φέρνει στο προσκήνιο και πάλι αυτή την ιδέα ενώπιον του Δ.Σ της Αδελφότητας Αγναντιτών Αθήνας. Στο άκουσμα της κάποιοι είχαν τις αμφιβολίες τους, όμως οι περισσότεροι ενστερνίστηκαν την ιδέα, μεταξύ των οποίων ήταν οι: ο Πρόεδρος και Καθηγητής Κώστας Αηδόνης, ο Κώστας Δ. Μπαλατσούκας, ο Γιώργος Θοδωρής, ο Δημοσθένης Κρεμπούνης ο, Γιώργος Βρόντος, ο Ιωάννης Φλούδας και ο Ευάγγελος Μαυροπάνος. Η προεργασία που απαιτούνταν είχε γίνει και το Δ.Σ. του έτους 19667-68 ήταν έτοιμο να υλοποιήσει την έκδοση του πρώτου Φύλλου, πριν όμως καλά καλά το νέο Δ.Σ. κλείσει το πρώτο μήνα της διοίκησης του ξέσπασε το πραξικόπημα των Συνταγματαρχών του Παπαδόπουλου, πράγμα που όπως είναι φανερό περιόριζε πολύ την κάθε προσπάθεια. Από την εποχή αυτή λοιπόν, η Αδελφότητα άρχισε να υπολειτουργεί ως το 1972 και από τότε αδρανοποιήθηκε πλήρως ως το 1976, όπου την Άνοιξη του 1976 αναβίωσε και πάλι.

β. Αναβίωση της Αδελφότητας- Η εφημερίδα και πάλι στο προσκήνιο.
Τον Ιούνιο του 1976 εκλέχτηκε το νέο Δ.Σ. με θητεία έως τον Ιούνιο του 1977. Το Συμβούλιο αποτελούνταν από τους: Πρόεδρος: Στέφανος Μ. Φίλος
Αντιπρόεδρος: Πανταζής Κ. Τούμπουρος
Γεν. Γραμματέας: Χρήστος Αρ. ΠΑπακίτσος
Ταμίας: Δημήτρης Γ. Σιαπάτης
Ειδ. Γραμματέας: Χρίστος Αρ. Τούμπουρος
Μέλη: Δημήτρης Ε. Λεμονιάς & Γ. Δ. Σκουλικαρίτης

Σκοποί του νέου Δ.Σ οι εξής δύο: 1. Η Επαναδραστηριοποίηση της Αδελφότητας 2. Η Έκδοση της Εφημερίδας.
Παρόλες τις δυσκολίες και ο δύο στόχοι επιτεύχθηκαν, έτσι την 31/5/1977 έχουμε το πρώτο φύλλο της εφημερίδας “Τα Άγναντα”, με υπεύθυνο έκδοσης τον Χρίστο Αρ. Τούμπουρο. Η εφημερίδα κυκλοφόρησε με τέσσερις σελίδες μικρού μεγέθους και έγινε δεκτή με πολύ ενθουσιασμό από τους Αγναντίτες της εποχής και τους φίλους του χωριού. “ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ” της εφημερίδας μπήκαν ως κύριο άρθρο και οριοθετούσαν τα πλαίσια της θεματογραφίας της Εφημερίδας, αυτά τα πλαίσια τηρούνται ως και σήμερα 44 χρόνια μετά. Η υπόλοιπη εφημερίδα αποτελούνταν από κάποιες ειδήσεις Αγναντίτικου ενδιαφέροντος, το ποίημα του Γ. Θεοφανόπουλου “Άνοιξη στα Άγναντα” και τα 21 από τα 36 άρθρα του καταστατικού της Αδελφότητας. Ακολούθησε το δεύτερο Φύλλο την 30ή Ιουνίου 1977 από το νεοσυσταθέν Δ.Σ του Ιουνίου 1977- Ιουνίου 1978. Τα πρώτα βήματα έγιναν και στην αρχή η εφημερίδα ήταν μηνιαία, αύξησε τις διαστάσεις της ως διμηνιαία και εκ τότε ως μεστωμένη, δοκιμασμένη και κατασταλαγμένη σε μέγεθος, μορφή, περιοδικότητα και προσανατολισμό, κυκλοφορεί σήμερα ως τριμηνιαία με πλούσια ύλη σε τοπικά και υπερτοπικά θέματα και προβλήματα.

Η επιτυχία της εφημερίδας.
Η εφημερίδα της Αδελφότητας αποτελεί ένα από τα καλύτερα έντυπα του είδους της. Αυτό κυρίως αποδεικνύεται από τους ολοένα αυξανόμενους συνδρομητές, περίπου 1500, οι οποίοι βρίσκονται τόσο εντός συνόρων, όσο και εκτός (Σουηδία, Γερμανία, Ολλανδία, Αυστραλία, Αμερική και Καναδά).

Από Το πλήθος και το μέγεθος των συνεργασιών που έχει φιλοξενήσει κατά καιρούς στα Φύλλα της, κάνοντας τις 8 σελίδες της τώρα και παλιότερα 10-12 και 14 να φαίνονται λίγες, ώστε να χωρέσουν όλη την υπό έκδοση ύλη. Μέσα από την ύλη της αναδεικνύονταν και συνεχίζουν να αναδεικνύονται με σκοπό να προωθηθούν και να επιλυθούν τα περιβαλλοντικά, αναπτυξιακά και γενικότερα προβλήματα του χωριού μας. Ενώ παράλληλα η συμβολή των κειμένων των συμπατριωτών μας είναι ιδιαίτερα αποδοτική και η προσφορά τους στην Ιστορία, τη Λαογραφία και την Λογοτεχνία και στον εν γένει πνευματικό πολιτισμό του τόπου μας σημαντική.
Μεγάλοι Σταθμοί στη ζωή της Εφημερίδας αποτελούν αδιαμφισβήτητα η τιμή που της επεφύλαξε στις 10-12-2007 η «Ελληνική Λαογραφική Εταιρεία», όταν στην ετήσια Επιστημονική Ημερίδα της περιέλαβε και το θέμα «Τύπος και παροιμιακός λόγος», ο εισηγητής Κ. Μαργώνης (από τα Γουριανά) χρησιμοποίησε ως βασική πηγή των πληροφοριών του την εφημερίδα μας, που ξεφυλλιζόταν στην γιγαντοοθόνη καθ’ όλη τη διάρκεια της εισήγησης.

Επίσης ένα σημαντικό γεγονός που ήρθε να προστεθεί στα προηγούμενα είναι όταν την 12/5/2014, η Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών βράβευσε στην Αθήνα στην αίθουσα Χ.Α.Ν την Εφημερίδα «ΑΓΝΑΝΤΑ ΑΡΤΑΣ».

Άξιο λόγου είναι επίσης το γεγονός πως η εφημερίδα «ΑΓΝΑΝΤΑ ΑΡΤΑΣ» αποτέλεσε αντικείμενο διατριβής από την κοινωνιολόγο-λαογράφο Κα Αφροδίτη- Λύδια Νουνανάκη, η οποία εκπονήθηκε στα πλαίσια του Μεταπτυχιακού Προγράμματος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης στην υποκατεύθυνση «Ιστορία και Διδακτική της Ιστορίας- Λαογραφία και Πολιτισμός» του ΕΚΠΑ το 2013.

Η εργασία βαθμολογήθηκε με «Άριστα» 10 ομοφώνως. Η επιστημονική αυτή εργασία μελετά την Εφημερίδα «Άγναντα Άρτας», την δομή, τη μορφή και τη θεματολογία της. Ειδικότερα θέμα πραγμάτευσης αποτέλεσε η ανίχνευση των λόγων περί παράδοσης όπως αυτοί αναδύονται μέσα από τις στήλες του εντύπου.

Τέλος την σημαντικότητα της Εφημερίδας αναγνώριζε και αναγνωρίζει και το Δ.Σ της Αδελφότητας και έτσι το 2009 το τότε Συμβούλιο προχώρησε στην απόφαση να βιβλιοδετηθούν σε δύο Τόμους και σε ένα προσεγμένο CD τα έως τότε εκδοθέντα φύλλα της αφήνοντας τα παρακαταθήκη σε όλους τους Αγναντίτες. Επίσης σε πιο σύγχρονη μορφή μπορεί κάποιος να διαβάσει την εφημερίδα ανά πάσα στιγμή από τον υπολογιστή του στο ανανεωμένο site της Αδελφότητας, στο παρακάτω link: https://agnanta.com.gr/efimerides-2/

Η Εκδήλωση της Αδελφότητας για τα 40 Χρόνια της Εφημερίδας «Άγναντα Αρτας».
Με την ευκαιρία θυμόμαστε τη σεμνή, γεμάτη περιεχόμενο και που περίσσευε το Τζουμερκιώτικο ήθος, εκδήλωση της Αδελφότητας Αγναντιτών Αθήνας, για τη συμπλήρωση σαράντα χρόνων έκδοσης της εφημερίδας «Άγναντα Άρτας», που πραγματοποιήθηκε την 15/11/2017 στην Αθήνα στην Αίθουσα της Π.Σ.Ε.. Διαβάστε περισσότερα εδώ:http://romiazirou.blogspot.com/2017/11/40.html και εδώ: https://agnanta.com.gr/wp-content/uploads/2021/04/%CE%A6%CF%8D%CE%BB%CE%BB%CE%BF_201_s.pdf

Ευχαριστίες, Συγχαρητήρια και Προσκλητήριο.
Σε αυτό το σημείο νιώθουμε την ανάγκη όλοι εμείς του Δ.Σ. της Αδελφότητες να σταθούμε σε κάποιες προσωπικότητες που αποτέλεσαν και αποτελούν στυλοβάτες της εφημερίδας μας με μεγάλη προσφορά σε αυτή, τους αείμνηστους Γιώργο Στεργίου, Στέφανο Φίλο και Χρήστο Αρ. Παπακίτσο, οι οποίοι για πολλά χρόνια αποτέλεσαν τη ψυχή της εφημερίδας προσφέροντας τα μέγιστα.

Επίσης τους Χρίστο Τούμπουρο και Χάρη Ζάχο, όπου ο μεν πρώτος με τις γνώσεις του αποτελεί τον κινητήριο μοχλό της έκδοσης κάθε φύλλου της εφημερίδας σήμερα, ο δε δεύτερος τερμάτισε προσφάτως τη συνεργασία μας με επιτυχία και μέσα από τα κείμενα του τα 20 τελευταία χρόνια, μετέφερε με το δικό του τρόπο την τότε καθημερινότητα του χωριού, μέσα από τις γλαφυρές ιστορίες του.

Ακόμα άξιοι συγχαρητηρίων είναι όλοι όσοι συνεργάστηκαν- συνεργάζονται και φιλοξενήθηκαν- φιλοξενούνται στις σελίδες της Εφημερίδας, όλα τα Δ.Σ. της Αδελφότητας και όλους τους συντελεστές, οι οποίοι φροντίζουν ιδιαιτέρως ώστε η Εφημερίδα να είναι πάντα σε υψηλό επίπεδο και εργάζονται πάντοτε για την εύρυθμη λειτουργία της εφημερίδας, καθώς αποτελεί ένα μέσο επικοινωνίας όλων, με το κοινό σημείο αναφοράς μας την ΑΓΝΑΝΤΑ. Τους συγχαίρουμε και τους ευχαριστούμε!

Τέλος σαν κατακλείδα θα θέλαμε να σας βάλουμε σε σκέψεις σχετικά με το πόσο μεγαλύτερη θα ήταν η επιτυχία της εφημερίδας αν πολλαπλασιάζονταν οι συνεργασίες της και τι πνευματικό θησαυρό θα έφερνε στην επιφάνεια. Είμαστε σίγουροι ότι αυτό μπορεί να συμβεί καθώς το ανθρώπινο δυναμικό υπάρχει και καλούμε όλους όσοι επιθυμούν να μας συνδράμουν και να στείλουν κείμενα τους προς δημοσίευση. Το ανθρώπινο δυναμικό υπάρχει αρκεί μόνο να κινητοποιηθεί. Με αυτό το προσκλητήριο ευχόμαστε η εφημερίδα μας να μεγαλώσει και άλλο σε υλικό και να εκατοστίσει τα χρόνια έκδοσης της.

Το σχόλιο σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *