Για ακόμη μια χρονιά και μάλιστα για την 21η διοργανώθηκε από το Πολυφωνικό Kαραβάνι και τέθηκε υπό την αιγίδα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος η 21η γιορτή πολυφωνικού τραγουδιού.


Η γιορτή έλαβε χώρα στο Θέατρο Πέτρας το Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2021 και Ώρα 20:00 μ.μ. στα πλαίσια του «Φεστιβάλ Πέτρας» με το οποίο συμπορεύονται από το 2002 κάνοντας την κοινότητα του πολυφωνικού τραγουδιού να αναφέρεται και να νιώθει το Θέατρο Πέτρας σαν το χώρο του μεγαλύτερου πολυφωνικού ανταμώματος κάθε χρόνο στην Αθήνα.


Με περισσότερους από χίλιους θεατές να προσέρχονται στο θέατρο τηρώντας τα μέτρα κατά της διασποράς της Covid19 εμφανίσθηκαν επι σκηνής περισσότεροι από 100 ερμηνευτές και μουσικοί, απαρτίζοντας 16 πολυφωνικούς ομίλους, καθώς μια θρακιώτικη και μια ηπειρώτικη κομπανία.

Αναλυτικά συμμετείχαν τα πολυφωνικά σχήματα “LOT KURBETI”(Αλβανία),”Πολυφωνικό της Ηπείρου”, “Χαονία”, “Βουθρωτό”, “Δελβινιώτικα”, “Ισοκράτισσες”,”Κοσοβίτσα”, “Λαογραφικός Σύλλογος Βορειοηπειρωτών Χάονες”, “Πεντάτονο”, “Πολύφωνο”, “Πολυφωνικό Συνδέσμου Ηπειρωτών Ζωγράφου”, Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων (Άγναντα), Εργαστήρι Πολυφωνίας ΠΣΕ, “ΙΩ”(Βώλακας, Κάτω Ιταλία). Και μαζί, η εξαιρετική κομπανία του Τάσου Μαγκλάρα από την καρδιά της Δερόπολης! Δυστυχώς δεν κατάφεραν να συμμετέχουν οι Κυράδες της Άνω Δερόπολης και το Σχημα από το Άνω Πωγώνι λόγω ανυπέρβλητων δυσκολιών.

Η πολυφωνική αυτή σύναξη χαρακτηρίστηκε από την δίψα όλων να τραγουδήσουν, να ακούσουν τους παραδοσιακούς πολυφωνικούς ρυθμούς και να ταξιδέψουν στην πολυφωνική παράδοση του τόπου μας, η οποία είναι εγγεγραμμένη τόσο στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς όσο και στο διεθνή κατάλογο Καλών Πρακτικών Διαφύλαξης Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, διασκεδάζοντας παράλληλα ύστερα από την αποχή που προκάλεσε τα τελευταία δύο έτη η πανδημία του κορωνοϊού.


Επί τέσσερις ώρες περίπου όλα τα σχήματα έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους και έκαναν την βραδιά πολύ ξεχωριστή. Επίσης κατά τη διάρκεια της βραδιάς ο οικοδεσπότης Αλέξανδρος Λαμπρίδης του Πολυφωνικού καραβανιού έδωσε τις ευχαριστίες των διοργανωτών στην εταιρία Εργοροή για την χορηγία της, ώστε η είσοδος του κοινού να είναι δωρεάν, τον Δήμο Πετρούπολης για την φιλοξενία, Την Πανηπειρωτική που έθεσε την εκδήλωση υπό την αιγίδα της, τους εργαζομένου του Θέατρου Πέτρας και όλους γενικά τους συντελεστές που βοήθησαν στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης καθώς και το κοινό που προσήλθε.


Η γιορτή κορυφώθηκε με την συμμετοχή όλων των σχημάτων επί σκηνής να συμπράττουν σε ένα ποτ πουρί πολυφωνικού τραγουδιού δίνοντας μια ευχάριστη νότα ανανεώνοντας παράλληλα το ραντεβού τους για του χρόνου.

Το Πολυφωνικό Σχήμα Αγνάντων


Εν μέσω κορωνοϊού και δύο καραντίνων στην Άγναντα προτίμησαν να μην μείνουν άπραγοι. Με πρωτοστάτη και δάσκαλο τον Βαγγέλη Κώτσου, ο οποίος πέρασε το διάστημα του δεύτερου απαγορευτικού στην Άγναντα, έλαβε σάρκα και οστά το εγχείρημα της δημιουργίας ενός πολυφωνικού σχήματος, το οποίο έχερε στην πορεία της στήριξης του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων.

Το πολυφωνικό Σχήμα Αγνάντων πριν την παρουσία του στην εκδήλωση.


Έτσι με την άρση της απαγόρευσης της διοργάνωσης κοινωνικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων το πολυφωνικό σχήμα άδραξε την ευκαιρία και συμμετείχε στις 6 Αυγούστου 2021 στο “3ο Φεστιβάλ Πολυφωνικού Τραγουδιού” του Συλλόγου Πωγωνίσιου Πολυφωνικού Τραγουδιού στους Κουκλιούς Ιωαννίνων. Μετά την επιτυχημένη παρουσία λοιπόν στους Κουκλιούς σειρά είχε η “21η Γιορτή Πολυφωνικού Τραγουδιού” στην Αθήνα και το Θέατρο Πέτρας- Πετρούπολη.

Το πολυφωνικό Σχήμα Αγνάντων πριν την παρουσία του στην εκδήλωση.


Η παρουσία της δυναμική και αγκαλιάστηκε από όλους τους συμμετέχοντες ενθαρρύνοντας το τμήμα να συνεχίσει την δράση του, καθώς ήταν ο νεότερος όμιλος πολυφωνικού τραγουδιού που συμμετείχε στη μεγάλη γιορτή.
Στο σχήμα συμμετείχαν οι Βαγγέλης Κώτσου, Γιώργος Κώστας, Δημήτρης Κούκος, Αλέξανδρος Τσιμέκας, Νίκος Μενουδάκης, Μαρία Τσάκου, Ουρανία Χασαλευρη, Μάχη Λιόντου, Βιβή Στεργίου(Μπαλατσουκα), Ρούλα Ριφουνά , Σταυρούλα Αηδόνη.
Από το σχήμα ακούστηκαν τα τραγούδια “Από πέρα από το ποτάμι” και “Στης Ελένης το κρεββάτι”.

Το πολυφωνικό των Αγνάντων εν δράσει!!!

Το σχόλιο σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *