ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΥΡΟΠΑΝΟΣ

Με τριάντα εκδηλώσεις σε όλη τη Ελλάδα, μεταξύ των οποίων δύο θα πραγματοποιηθούν στην Άγναντα, ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής και οι Μονάδες Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών της χώρας μας γιορτάζουν φέτος για πρώτη φορά την Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικτύου Natura 2000 και τα τριάντα χρόνια από τη δημιουργία του μεγαλύτερου δικτύου προστασίας της φύσης στον κόσμο!


Το Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών Natura 2000 δημιουργήθηκε το 1992, με μία πρωτοποριακή νομοθετική κίνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο την προστασία των πλέον απειλούμενων ειδών και οικοτόπων της Ευρώπης. Η 21η Μαΐου έχει θεσπιστεί ως η Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικτύου Natura 2000.


Οι άνθρωποι που εργαζόμαστε για την προστασία των ειδών και του φυσικού περιβάλλοντος της Ελλάδας σας προσκαλούμε να επισκεφθείτε και να γνωρίσετε τις προστατευόμενες περιοχές συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 21 και την Κυριακή 22 Μαΐου από το Δέλτα Έβρου και τις Πρέσπες, ως την Πίνδο, την Παμβώτιδα, την Πάρνηθα, το Μουστό της Πελοποννήσου, την Αλόνησο, την Κάρπαθο και τη Σαμαριά.
Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν ξεναγήσεις και πεζοπορίες στη φύση, ενημέρωση στα Κέντρα Πληροφόρησης, δραστηριότητες και παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους, αλλά και… παράσταση με τον Καραγκιόζη φύλακα των προστατευόμενων περιοχών!

Η Άγναντα στο Πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων της 21ης και 22ας Μαΐου 2022 μεταξύ των τριάντα που έχουν προγραμματιστεί έχουν ενταχθεί και δύο στο χωριό μας, όπου η πρώτη θα λάβει χώρα το Σάββατο 21 Μαΐου στον Ι.Ν. Αγίου Κωνσταντίνου μετά το πέρας της θείας λειτουργίας και η δεύτερη την Κυριακή 22 Μαΐου το πρωί από τις 09:00 π.μ. στην πλατεία Κοιμήσεως Θεοτόκου.

Αναλυτικά οι εκδηλώσεις Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Ηπείρου στο χωριό μας έχουν ως εξής:


Ζωγραφίζω τη Βιοποικιλότητα σε ύφασμα


Τοποθεσία: Ι.Ν. Αγίου Κωνσταντίνου, Άρτισσα Αγνάντων, Κεντρικά Τζουμέρκα ΄Αρτας Ημερομηνία: Σαββάτο 21 Μαΐου 2022, μετά την θεία λειτουργία, ώρα: 09:00 – 13:00

Η 21η Μαΐου έχει οριστεί ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικτύου Natura 2000 (European Natura 2000 Day), ώστε να γιορτάζεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο η προστασία της φύσης και οι προσπάθειες όσων συμβάλλουν καθημερινά στην επιτυχία αυτού του σημαντικού εγχειρήματος.

Η Ελλάδα έχει την τύχη να συμμετέχει σε αυτό το Δίκτυο, το οποίο λειτουργεί ως ασπίδα ζωής για απειλούμενα είδη της ελληνικής χλωρίδας και πανίδας και για περιοχές υψηλής περιβαλλοντικής αξίας. Το δίκτυο Natura 2000 λειτουργεί παράλληλα και ως μηχανισμός που φροντίζει την απαραίτητη ισορροπία μεταξύ ανθρώπινης δραστηριότητας και φύσης.

Ελάτε να μάθουμε για τις περιοχές Natura 2000, στον Ιερό Ναό Αγίου Κωνσταντίνου Αγνάντων, ζωγραφίζοντας, μικροί και μεγάλοι, πάνω σε βαμβακερά μπλουζάκια, μαζί με το Κέντρο Πληροφόρησης Αγνάντων της Π.Π. Κάθε «καλλιτέχνης» θα πάρει το δημιούργημά του σπίτι!

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟ Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Ηπείρου

Εργαστήρια στένσιλ με θέματα από τη Βιοποικιλότητα


Τοποθεσία: Πλατεία Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Κεντρική Πλατεία Αγνάντων) Ημερομηνία: Κυριακή 22 Μαΐου 2022, ώρες: 09:00 – 13:00

Η Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας εορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Μαΐου. Η ποικιλία των ζωικών και φυτικών ειδών είναι ουσιαστικής σημασίας για την ανθρώπινη ύπαρξη και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την εξάλειψη της φτώχειας.

Ελάτε να τη γιορτάσουμε, στην κεντρική πλατεία Αγνάντων (πλατεία Κοιμήσεως της Θεοτόκου), μαθαίνοντας και ζωγραφίζοντας, μικροί και μεγάλοι, την βιοποικιλότητα των Τζουμέρκων πάνω σε βαμβακερά μπλουζάκια, μαζί με το Κέντρο Πληροφόρησης Αγνάντων της Π.Π. Κάθε «καλλιτέχνης» θα πάρει το δημιούργημά του σπίτι!

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟ Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Ηπείρου

Για περισσότερες πληροφορίες και για τις υπόλοιπες κατα τόπους εκδηλώσεις, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να «επισκεφθούν» το διαδραστικό χάρτη των εκδηλώσεων στην ιστοθέση:👉 https://natura2000day.necca.gov.gr.

Πηγή:https://storymaps.arcgis.com/stories/f6d17727d12a428b81ac8b8bc6c097e2?fbclid=IwAR2k2d8gDGOXA0dBlXfPEP8a1SuFHiKLurdDaOovZfb9yHCIWRVR0mV4oTg

Το σχόλιο σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *