Εκδηλώσεις,  Πολιτιστικές,  ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ - ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Άγναντα: Το πανηγύρι της Αναλήψεως 2024

Σε ένα παραμυθένιο τοπίο στα 1.100 μέτρα υψόμετρο στην σκιά της κορυφής Ρόκα των Τζουμέρκων στην Άγναντα, εόρτασε και φέτος το εξωκλήσι της Αναλήψεως την Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2024.

Εν μέσω ενός πρώιμου καύσωνα να πλήττει την χώρα τις πρώτες μέρες του Ιουνίου, το σκηνικό στην Άγναντα ήταν εντελώς διαφορετικό. Όλη την εβδομάδα επικράτησε ένας αίθριος καιρός, ενώ το πρωί της Πέμπτης κατά την ανάβαση μας προς το εκκλησάκι μας συντρόφευαν ψιχάλες βροχής, οι οποίες μετατράπηκαν σύντομα σε ένα βροχερό πρωινό.

Αυτός ο καιρός μας γέμισε αμφιβολίες αλλά δεν πτόησε κανέναν. Ο παππά- Άγγελος ξεκίνησε την λειτουργία και σύντομα οι προσευχές έπιασαν τόπο, η συννεφιά εξαφανίστηκε και στην θέση της εμφανίστηκε λαμπερός ο ήλιος και δροσερό το αεράκι. Με το πέρας της θείας λειτουργίας ακολούθησε αρτοκλασία στον φιλόξενο περιβάλλοντα χώρο το ναού.

Ο κόσμος από νωρίς ήταν αρκετός δείχνοντας το ενδιαφέρον που είχαν οι Αγναντίτες για να δώσουν το παρόν τόσο στο εκκλησίασμα όσο και στο μικρό γλέντι που στήθηκε αμέσως μετά.

Ο Γιώργος Κώστας με τους εθελοντές συγχωριανούς είχαν ετοιμάσει το χώρο με πολύ μόχθο για να μας υποδεχθούν και να μας φιλοξενήσουν σε ένα ακόμα παραδοσιακό πανηγύρι, που ο ίδιος επιμελείται τα τελευταία δεκαοχτώ χρόνια.

Πριν το ρολόι δείξει 11:00, τα πρώτα τραπέζια είχαν ήδη σερβιριστεί με ψητό και δροσερή μπίρα, αφού όμως πρώτα οι οικοδεσπότες κέρασαν παραδοσιακό λουκούμι και έλαβαν παραγγελιές για το πρωινό καφεδάκι. Στο μενού επίσης υπήρχε το χοιρινό κοντοσούβλι και από ποτά, κρασί και αναψυκτικά και οι παρακείμενες κερασιές πρόσφεραν απλόχερα το φρούτο ημέρας.

Με έντονη ανυπομονησία λοιπόν όλοι περίμεναν την έναρξη του πανηγυριού, με τις πρώτες νότες του Ηπειρώτικου κλαρίνου του Γ. Γιαννάκου έτοιμες να ηχήσουν και τις φωνές του Στεφ. Μαργώνη και Κων. Γεροδήμου, να μας τα ταξιδέψουν σε παραδοσιακούς σκοπούς.

Πριν όμως από όλα αυτά, ο Γιώργος Κώστας μας ανακοίνωσε πως είχε ετοιμάσει μια έκπληξη για όλους εμάς που βρισκόμασταν εκεί. Η έκπληξη αυτή είχε να κάνει με το χορευτικό συγκρότημα του Πολιτιστικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου Αγνάντων, που μας παρουσίασε πέντε παραδοσιακούς χορούς του τόπου μας ενδεδυμένοι παραδοσιακών στολών, σκορπώντας τον ενθουσιασμό σε όλους μας και εισπράττοντας το αυθόρμητο χειροκρότημα μας.

Αυτή η έκπληξη ήταν το καλύτερο ξεκίνημα για ένα γλέντι με πολύ κέφι και μερακλήδες χορευτές να πλαισιώνουν τους μουσικούς με απόλυτο συγχρονισμό, όπως ο Βασίλης Καρύδης που χόρεψε την παππαδιά πάνω στα ποτήρια, την Νικολέττα Κωστούλα με τον Ήλιο και τον Αχιλλέα Λεμονιά με την παλιά Ιτιά. Απαρατήρητες δεν πέρασαν και οι χορευτικές επιδόσεις του Βαγγέλη και της Όλγας Καρύδη, του Τάκη Κοντογιώργου , του αγέρωχου Γιώργου Πολύζου αλλά και του Παπ- Άγγελου που έσυραν το χορό με ιδιαίτερο μεράκι.

Στον χορό μπήκα πολλοί ακόμα χωριανοί με την ορχήστρα να μην παίρνει ανάσα, αφού οι παραγγελιές πέφταν βροχή! Από Τσάμικα, Συρτά και Πωγωνίσια μέχρι καλαματιανό, Νησιώτικα, Κρητικά και Ποντιακά ακούστηκαν και χορεύτηκαν με δεξιοτεχνία.
Το κέφι κράτησε ως αργά το απόγευμα με τον καιρό τελικά να μην μας χαλάει τα σχέδια, που είχαμε στο μυαλό μας για ένα όμορφο μουσικοχορευτικό αντάμωμα.

Ευχόμαστε σε όλους και του χρόνου. Θα θέλαμε να συγχαρούμε τον Γιώργο Κώστα που επιμελήθηκε τα οργανωτικά του πανηγυριού, τους εθελοντές για την εργασία που παρείχαν, τον Π.&Ε. Σ. Αγνάντων για τήν παράσταση του χορευτικού, την ορχήστρα για το κέφι που δημιούργησε και όλους τους συμμετέχοντες για την καλή τους διάθεση.

Καλή αντάμωση στο επόμενο πανηγύρι του χωριού στον Αη Λιά στις 20 Ιουλίου.

Το σχόλιο σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *