Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος εορτάζεται στις 5 Ιουνίου εκάστου έτους, ημέρα κατά την οποία ο ΟΗΕ προβαίνει στην ενημέρωση σχετικά με τα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης.

Πρώτη φορά εορτάστηκε από το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNEP) το 1973 και έως σήμερα, 50 χρόνια μετά ευαισθητοποιεί το κοινό γύρω από περιβαλλοντικές προκλήσεις της εποχής μας, απευθύνοντας παγκόσμιο προσκλητήριο προστασίας του πλανήτη.

Για το 2023 η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος έχει στο επίκεντρο το χάσταγκ #BeatPlasticPollution, ενθαρρύνοντας τη προστασίας του περιβάλλοντος από τα πλαστικά. Η συμμετοχή στις εκδηλώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο θα είναι μαζική σε περισσότερες από 150 χώρες.

Οι Εκδηλώσεις στην Ελλάδα και την Άγναντα

Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής και οι Μονάδες Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών της χώρας μας γιορτάζουν φέτος την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με σαράντα εκδηλώσεις σε όλη τη Ελλάδα, από την Ήπειρο και τις Πρέσπες ως τη Ροδόπη και τον Έβρο, από την Αττική έως τα Δωδεκάνησα, την Πελοπόννησο και τα Ιόνια Νησιά, με σκοπό την ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση των πολιτών στην προστασία του περιβάλλοντος.

Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν ξεναγήσεις και πεζοπορίες στη φύση, ενημέρωση στα Κέντρα Πληροφόρησης, δραστηριότητες και παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους, αλλά και ενημερωτικές ημερίδες και θα πραγματοποιηθούν στο διάστημα από την Τετάρτη 24 Μαΐου έως και την Κυριακή 11 Ιουνίου.

Από το πρόγραμμα των εκδηλώσεων δεν θα μπορούσε να λείπει και η Άγναντα, μέσω του Κέντρου Ενημέρωσης Αγνάντων της ΠΠ ΕΠ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ/ΜΔ ΠΠ ΗΠΕΙΡΟΥ του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α

ΦΩΤΟ από Λαογραφικό Μουσείο Τζουμέρκων (Κων/να Χούμη)

H εκδήλωση θα γίνει τη Δευτέρα 5 Ιουνίου στη θέση Ράμματα, Φράστα, στα Κεντρικά Τζουμέρκα Άρτας. Θα ξεκινήσει με το ράφτινγκ στον Άραχθο με ειδικές φουσκωτές βάρκες, ενώ στη συνέχεια θα γίνει προβολή του ντοκιμαντέρ με τίτλο «Προστασία και διατήρηση της βιοποικιλότητας του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, Περιστερίου και χαράδρας Αράχθου».

Η συμμετοχή στην εκδήλωση είναι δωρεάν, ωστόσο, καθώς οι θέσεις για το ράφτινγκ είναι περιορισμένες, απαιτείται δήλωση συμμετοχής στο τηλ. 2685031490 (Κέντρο Ενημέρωσης Αγνάντων, Προστατευόμενη Περιοχή Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, Περιστερίου και χαράδρας Αράχθου).

Αναλυτικά το πρόγραμμα της ημέρας, όπως αναρτήθηκε στο ίντερνετ έχει ως εξής:

Δευτέρα 5 Ιουνίου 2023
*09:30-10:00
Συγκέντρωση-Ετοιμασία συμμετεχόντων στο
Ράφτινγκ στον Άραχθο ποταμό – Θέση Ράμματα, Φράστα, Κεντρικά Τζουμέρκα Άρτας
(Εγκαταστάσεις Via Natura Rafting Tzoumerka) Τηλέφωνο κράτησης θέσης στο ΚΕ ΑΓΝΑΝΤΩΝ: 2685031490

*10:00-11:00: Μετάβαση με οχήματα της εταιρείας στη Γ. Πολιτσάς

*11:00-11:30: Τοποθέτηση φουσκωτών βαρκών και συμμετεχόντωνεντός του ποταμού

*11:30-13:15: Διαδρομή Ράφτινγκ εντός του Αράχθου ποταμού


*13:15-13:45: Επιστροφή στο Αρχικό Σημείο Αναχώρησης -Αλλαγή Ρούχων (απαιτείται δεύτερη αλλαξιά
εσωτερικών ρούχων και πετσέτα)


*13:45-15:00: Προβολή Παρουσίασης-Ντοκιμαντέρ, ανοικτής στο κοινό, στο ίδιο σημείο.

Το σχόλιο σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *