Η 18η Μαΐου αποτελεί την Διεθνή Ημέρα Μουσείων και η Άγναντα έχει την τύχη να φιλοξενεί στην επικράτεια της δύο αξιόλογους χώρους με πλούσια εκθέματα αντιπροσωπευτικά του πλούσιου Αγναντίτικου και εν γένει Τζουμερκιώτικου πολιτισμού, Το Λαογραφικό Μουσείο Τζουμέρκων της Ι.Λ.Ε.Τ. και το Μουσείο Νερόμυλου.

Βάσει του σύγχρονου ορισμού τους τα μουσεία ικανοποιούν μια ιδιαίτερη ανθρώπινη ανάγκη, τη δημιουργία ενός μόνιμου αρχείου για το πώς έζησαν οι άνθρωποι και τι πέτυχαν σε έναν αλληλεξαρτώμενο κόσμο. Μέσα σε αυτό το εννοιολογικό πλαίσιο τα μουσεία είναι χώροι στους οποίους οι άνθρωποι μπορούν να εξερευνήσουν τις προσωπικές τους πεποιθήσεις εν τω μέσω καθολικών αληθειών. Εν ολίγοις, μπορούν να επιδείξουν στο πλατύ κοινό πώς διαμόρφωσαν τα γεγονότα και οι πεποιθήσεις των ανθρώπων του παρελθόντος την εμπειρία του παρόντος.

Στον σύγχρονο κόσμο, το μουσείο παίζει έναν εκπαιδευτικό, ψυχαγωγικό, κοινωνικό, πολιτιστικό, ερευνητικό ρόλο. Το μουσείο λοιπόν εμφανίζεται ως κέντρο πληροφόρησης και επικοινωνίας, με τη βοήθεια της οποίας η κοινωνία έχει την ευκαιρία να ικανοποιήσει τις ανάγκες της στη διατήρηση και τη μετέπειτα χρήση αντικειμένων καθώς και στην διατήρηση της ιστορικής μνήμης και στη διάδοση της παράδοσης και της κουλτούρας του κάθε τόπου.

Στο σημείο αυτό όμως ας πάμε να γνωρίσουμε καλύτερα τους δύο αυτούς χώρους.

Το Λαογραφικό Μουσείο Τζουμέρκων.

Το κτίριο που εδρευει το Μουσείο, στο παλιό Δημαρχείο Αγνάντων στη Πλατεία Κοιμήσεως Θεοτόκου

Βρίσκεται στην τοπική κοινότητα Αγνάντων, έδρα του πρώην ομώνυμου Δήμου και πιο συγκεκριμένα στην πλατεία Κοιμήσεως της Θεοτόκου, παραπλεύρως του αντιστοίχου Ι.Ν.

Εδρεύει σε κτήριο που στέγαζε το παλαιό δημαρχείο. Ιδρύθηκε και οργανώθηκε από την Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Τζουμέρκων, με σκοπό τη συλλογή, διάσωση, διατήρηση και έκθεση πάσης φύσεως λαογραφικού υλικού, το οποίο σχετίζεται με την πολιτιστική και πνευματική παράδοση των Τζουμέρκων, σύμφωνα με τους καταστατικούς στόχους της Εταιρείας. Το μουσείο εγκαινιάστηκε το 2009.

Στη μόνιμη έκθεσή του περιλαμβάνει περίπου 500 αντικείμενα. Το σύνολο των εκθεμάτων τοποθετούνται, χρονολογικά, στο 19ο και 20ο αι. και προέρχονται από δωρεές κατοίκων των Τζουμέρκων.

Πρόκειται για αντιπροσωπευτικά δείγματα του τζουμερκιώτικου πολιτισμού σε όλες τις εκφάνσεις του, όπως διαμορφώθηκε κατά τη διάρκεια του προ – βιομηχανικού τρόπου ζωής και παραγωγής π.χ. γεωργικά ή κτηνοτροφικά χρηστικά αντικείμενα, έργα και εργαλεία ξυλογλυπτικής, κεντητικής και υφαντικής, οικιακά σκεύη και οικοσκευές, παραδοσιακά μουσικά όργανα, φορεσιές και ενδύματα, καθώς και έργα αγγειοπλαστικής.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι μικρές ανεξάρτητες ενότητες με τα χαρακτηριστικά αντικείμενα ορισμένων επαγγελματιών π.χ. του ράπτη, του καφετζή, του μπαρμπέρη. Η συλλογή συμπληρώνεται με χειροποίητες μικρογραφίες με υδροκίνηση, που απεικονίζουν το συγκρότημα νερόμυλου, νεροτριβής και μαντανιών.

Το λαογραφικό μουσείο Τζουμέρκων καθοδηγεί τον επισκέπτη σε μια ευχάριστη και άμεση γνωριμία, χωρίς παραποίηση ή ωραιοποίηση, με την τοπική ιστορία, τον ιδιαίτερο πολιτισμό, την καθημερινή ζωή και τις ποικίλες παραδόσεις της περιοχής.

Τα εκθέματά του έχουν γίνει αντικείμενο μελέτης από ερευνητές, φοιτητές και μεταπτυχιακούς φοιτητές της λαογραφίας, ορισμένοι εκ των οποίων έχουν εκπονήσει και σχετικές εργασίες.

Πλησίον του κτηρίου του λαογραφικού μουσείο, σώζεται και είναι επισκέψιμο ένα παραδοσιακό συγκρότημα νερόμυλου – νεροτριβής.

Το λαογραφικό μουσείο Τζουμέρκων είναι προσβάσιμο με αυτοκίνητο. Παραπλεύρως του υπάρχει και ελεύθερος χώρος στάθμευσης. Βρίσκεται σε απόσταση περίπου 55 χλμ. τόσο από τα Ιωάννινα όσο και από την Άρτα. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Λαογραφικό Μουσείο Τζουμέρκων

Πλατεία Κοιμήσεως της Θεοτόκου | 470 43 ΄Αγναντα | Δήμος Κεντρικών Τζουμέρκων – Περιφέρεια ΄Αρτας.

www.ilet.gr

Για πληροφορίες και επισκέψεις κατόπιν συνεννοήσεως

Κωνσταντίνα Χούμη : 6970373378

Εσωτερικός χώρος, Λαογραφικό Μουσείο Τζουμέρκων
Άποψη της κλίμακας που οδηγεί στον κυρίως χώρο του μουσείου.
Διακρίνονται διάσπαρτα ποικίλα αντικείμενα της συλλογής.
Οι φωτογραφίες όλες είναι του κ. Κώστα Μαυροπάνου.
Υφαντά σκεπάσματα, Λαογραφικό Μουσείο Τζουμέρκων
Άποψη του δευτέρου επιπέδου της κλίμακας που οδηγεί στον κυρίως χώρο του μουσείου. Διακρίνονται διάσπαρτα ποικίλα αντικείμενα της συλλογής
.Οι φωτογραφίες όλες είναι του κ. Κώστα Μαυροπάνου.
Κρεβατοκάμαρα, Λαογραφικό Μουσείο Τζουμέρκων
Αναπαράσταση του χώρου της κρεβατοκάμαρας, όπως έχει διαμορφωθεί στο εσωτερικό του μουσείου.
Οι φωτογραφίες όλες είναι του κ. Κώστα Μαυροπάνου.

Μουσείο Νερόμυλου

Στο κέντρο του χωριού υπάρχει ο παλιός νερόμυλος-νεροτριβή όπου έπλεναν τα ρούχα του και έφτιαχναν αλέυρι, ο χώρος είναι επισκέψιμος, το μουσείο είναι περιποιημένο με αντικείμενα χρήσιμα της παλιάς εποχής από τη λαογραφική συλλογή του συγχωριανού μας Κώστα Λ. Μαυροπάνου. Ο νερόμυλος ακόμα και σήμερα τίθεται σε λειτουργία για όσους θέλουν να πλύνουν χαλιά και κουβέρτες. Υπεύθυνος του μουσείου είναι ο Κος Μαυροπάνος τηλ 6978397643.

Ο χώρος της Νεροτριβής στις Κοδέλες, το καλντερίμι που ενώνει τους δύο μαχαλάδες του χωριού
Απλωμένες Βελέτζες μετά το πλύσιμο τους στην Νεροτριβή
Tο εξωτερικό του νερόμυλου στα Άγναντα.
Tο εσωτερικό του νερόμυλου στα Άγναντα, σήμερα με τη λαογραφική συλλογή του Κώστα Μαυροπάνου.
Tο εσωτερικό του νερόμυλου στα Άγναντα, σήμερα με τη λαογραφική συλλογή του Κώστα Μαυροπάνου.
Tο εσωτερικό του νερόμυλου στα Άγναντα, σήμερα με τη λαογραφική συλλογή του Κώστα Μαυροπάνου.

Το σχόλιο σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *