Ο βουλευτής Άρτας του Κινήματος Αλλαγής , Χρήστος Γκόκας, κατέθεσε αναφορά προς τον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών, κ Χρ. Σταϊκούρα, σχετικά με την Επιστολή, Αίτηση -Διαμαρτυρία, κατοίκων των Τοπικών Κοινοτήτων Αγνάντων – Κτιστάδων του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων, για το ζήτημα της μεταφοράς της φορολογικής τους έδρας από τα Ιωάννινα στην Άρτα.

Με αυτήν του την αναφορά ο Βουλευτής κος Χρ. Γκόγκας επαναφέρει το πάγιο αίτημα των κατοίκων των τοπικών κοινοτήτων Αγνάντων και Κτιστάδων, που τόσο τους απασχολεί, και έρχεται να προστεθεί στις υπόλοιπες ενέργειες που έχουν γίνει προς αυτήν την κατεύθυνση.

Παραθέτουμε την επιστολή- αναφορά του καθώς και την επιστολή διαμαρτυρίας των κατοίκων και ελπίζουμε να αποδώσουν καρπούς σύντομα, ώστε να λυθεί το θέμα.

ΑΝΑΦΟΡΑ
Προς: Τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Σταϊκούρα
ΘΕΜΑ: “ Μεταφορά της Φορολογικής Έδρας των Τοπικών Κοινοτήτων Αγνάντων και Κτιστάδων στη ΔΟΥ Άρτας”

Κύριε Υπουργέ,
Σας καταθέτω ως αναφορά την Επιστολή, Αίτηση – Διαμαρτυρία, κατοίκων των Τοπικών Κοινοτήτων Αγνάντων – Κτιστάδων του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων, με την οποία επισημαίνουν ότι, καίτοι είναι μόνιμοι κάτοικοι και επαγγελματίες στην ΠΕ Άρτας, φορολογικά υπάγονται στη ΔΟΥ Ιωαννίνων, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν προβλήματα στην διεκπεραίωση προσωπικών τους υποθέσεων όπως, μεταβιβάσεις ακινήτων και οχημάτων, προσβάσεις σε δημόσιες υπηρεσίες , Δικαστήρια κλπ.
Επιπλέον, όπως τονίζουν ιδίως λόγω της πανδημίας του covid-19, και ειδικότερα εξαιτίας της απαγόρευσης της μετακίνησης ανάμεσα σε Νομούς αντιμετωπίζουν πρόσθετα προβλήματα, αφού η Φορολογική Δήλωση τους κατατάσσει στην ΠΕ Ιωαννίνων, ενώ είναι κάτοικοι της ΠΕ Άρτας.
Τέλος, αναφέρουν ότι έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα για αλλαγή χωρικής αρμοδιότητας απο το ΔΣ του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων και σε σχετική απάντηση με το υπ’ αριθμ. Πρωτ ΔΕΛ ΙΑ 1134889 ΕΞ 2020/18-11-2020 έγγραφο της ΑΑΔΕ, αναφέρεται ότι το ζήτημα αυτό εξετάζεται αρμοδίως.
Όμως, όπως υπογραμμίζουν, μέχρι και σήμερα δεν έχει υπάρξει κάποια μεταβολή της υπάρχουσας κατάστασης, ενώ άμεσα πρόκειται να ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής των Φορολογικών Δηλώσεων για το 2020.Με την παρούσα παρακαλώ όπως εξετάσετε το ζήτημα αυτό και προβείτε στις
απαραίτητες ενέργειές σας, με σκοπό την θετική ανταπόκριση στο αίτημα των κατοίκων των περιοχών αυτών της ΠΕ Άρτας.
Ο αναφέρων Βουλευτής
Χρήστος Γκόκας

ΑΙΤΗΣΗ – ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

Είμαστε μόνιμοι κάτοικοι των τοπικών κοινοτήτων Αγνάντων και Κτιστάδων του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων, και παράλληλα ασκούμε επαγγελματικές δραστηριότητες στις περιοχές αυτές.
Με την παρούσα θα θέλαμε να επισημάνουμε ένα χρόνιο πρόβλημα, ήτοι το γεγονός ότι αν και μόνιμοι κάτοικοι και επαγγελματίες στην ΠΕ Άρτας, φορολογικά υπαγόμαστε στη ΔΟΥ Ιωαννίνων.
Το γεγονός αυτό, δημιουργεί σε όλους τους κατοίκους προβλήματα για διάφορες υποθέσεις, ( μεταβιβάσεις ακινήτων, οχημάτων, προσβάσεις σε δημόσιες υπηρεσίες , Δικαστήρια κτλ) και δυσχέρεια στην πρόσβασή μας στις Υπηρεσίες γενικότερα.
Ιδίως αυτό το διάστημα λόγω της πανδημίας του covid-19, και ειδικότερα εξαιτίας της απαγόρευσης της μετακίνησης ανάμεσα σε Νομούς ( η Φορολογική Δήλωση μας κατατάσσει στην ΠΕ Ιωαννίνων, ενώ είμαστε κάτοικοι της ΠΕ Άρτας).
Να σημειωθεί δε, ότι έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα για αλλαγή χωρικής αρμοδιότητας απο το ΔΣ του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων και σε σχετική απάντηση με το υπ’ αριθμ. Πρωτ ΔΕΛ ΙΑ 1134889 ΕΞ 2020 έγγραφο της ΑΑΔΕ , αναφέρεται ότι το ζήτημα αυτό εξετάζεται αρμοδίως. Όμως μέχρι και σήμερα, ήτοι σχεδόν τρεις μήνες μετά, δεν έχουμε δει κάποιο αποτέλεσμα ενώ άμεσα πρόκειται να ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής των Φορολογικών Δηλώσεων για το 2020.
Με την παρούσα παρακαλούμε όπως εξετάσετε το ζήτημα αυτό και προβείτε στις απαραίτητες ενέργειές σας, για να δοθεί επιτέλους λύση στο πρόβλημα αυτό.

Άρτα 10-3-2021
Οι κάτοικοι των Τοπικών Κοινοτήτων
Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων
Τοπικής Κοινότητας Αγνάντων – Κτιστάδων

Το σχόλιο σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *