Το τραγικό δυστύχημα του συγχωριανού μας Θεοφάνη- Έρμή Θεοχαρόπουλου στα Τζουμέρκα 30 Ιανουαρίου 2022 και η σχεδόν εξάωρη αναμονή εναέριας βοήθειας στον τόπο του δυστυχήματος, ήταν η αφορμή για την ανάδειξη των σοβαρών ελλείψεων σχετικά με των άμεση απόκριση και επέμβαση στα ατυχήματα που λαμβάνουν χώρα σε δυσπρόσιτα σημεία ανά την επικράτεια.


Ύστερά λοιπόν από αυτό το τραγικό γεγονός οι γονείς του Ερμή, Γιάννης Θεοχαρόπουλος και Μαρίνα Αναστασίου, τάχθηκαν σώμα και ψυχή στον αγώνα της δημιουργίας Ομάδας Εναέριας Διάσωσης στη μνήμη του γιού τους, ένας αγώνας που θα δικαίωνε κατά μία έννοια τον άδικο χαμό του. Έτσι λοιπόν ξεκίνησαν οι επαφές με τον Πρωθυπουργό της χώρας , ο οποίος ενέσκυψε πάνω από το πρόβλημα και δεσμεύτηκε αυτοπροσώπως στην υλοποίηση και την δημιουργία ενός τέτοιου μηχανισμού της άμεσης δηλαδή εναέριας βοήθειας.

Παράλληλα με το κυβερνητικό ενδιαφέρον ο Γιάννης Θεοχαρόπουλος μαζί με φίλους ορειβάτες αναρριχητές, αθλητές και μη, και άλλους ανθρώπους που ασκούν δραστηριότητες στο βουνό δημιούργησε στο facebook την ομάδα «Theofanis Ermis Connecting Us!Για Την Εναέρια Προστασία Της Ζωής!», με μοναδικό με αίτημα την διάσωση από αέρος των επόμενων ανθρώπων, που από μια ατυχία, θα χρειαστεί να μεταφερθούν άμεσα στο νοσοκομείο και να δώσουν τη μάχη της επιβίωσης εκεί, στην οποία καλείστε όλοι να λάβετε μέρος να γίνετε μέλη και να βοηθήσετε με τη σειρά σας να υλοποιηθεί το όραμα της ομάδας.


Στα πλαίσια λοιπόν αυτής της ομάδας σήμερα Τρίτη 7 Ιουνίου 2022, ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με μια εκτενή ανάρτηση του στην ανωτέρω ομάδα, προέβη στην ανακοίνωση σχετικά με την δημιουργία μιας νέας υπηρεσίας ορεινής διάσωσης.


Αναλυτικότερα η ανάρτηση του Πρωθυπουργού αναφέρει:


«Όπως είχα δεσμευθεί στις 21/4 ενώπιον όλων σας, την περασμένη εβδομάδα, στις 31 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στην Προεδρία της Κυβέρνησης με τον πατέρα του Ερμή, Γιάννη Θεοχαρόπουλο, εκπροσώπους του συνδέσμου οδηγών βουνού και δικά σας μέλη -από αυτή τη διαδικτυακή κοινότητα που μεγαλώνει καθημερινά- προκειμένου να ενημερωθούν από τους συνεργάτες μου και τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες για το σχέδιο που έχουμε εκπονήσει με στόχο την αναβάθμιση της εναέριας έρευνας και διάσωσης σε δυσπρόσιτα σημεία της χώρας μας.

Τους τελευταίους 3 μήνες δημιουργήσαμε μια ομάδα δράσης με αξιόμαχα στελέχη της πολεμικής αεροπορίας, της πολιτικής προστασίας και του ΕΚΑΒ από τους οποίους ζήτησα να εργαστούν εντατικά προκειμένου να μελετήσουμε τα πιο προηγμένα συστήματα εναέριας έρευνας, διάσωσης και διακομιδής που χρησιμοποιούν άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σε πολλές εκ των οποίων η υπηρεσία παρέχεται από ιδιώτες, να αντλήσουμε καλά παραδείγματα για τη χώρα μας και να μου εισηγηθούν τι μπορούμε να κάνουμε.

Το πρόβλημα που καλούμαστε να επιλύσουμε είναι ότι το σημερινό σύστημα εναέριας διάσωσης εξυπηρετείται από την πολεμική μας αεροπορία που καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια με όσα μέσα διαθέτει για να ανταποκριθεί και σε αυτά τα περιστατικά ταυτόχρονα με τα κύρια αμυντικά και αποτρεπτικά της καθήκοντα.

Ο νέος μηχανισμός που καλούμαστε, λοιπόν, να φτιάξουμε θα έχει ως ειδοποιό διαφορά ότι θα είναι αφοσιωμένος μόνο στη διάσωση και διακομιδή ανθρώπων που νοσούν ή έχουν τραυματιστεί βαριά και βρίσκονται σε δυσπρόσιτα σημεία που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν γρήγορα από τις χερσαίες δυνάμεις του ΕΚΑΒ, ώστε να μειώσουμε σημαντικά το χρόνο απόκρισης. Έτσι η πολιτική προστασία και το ΕΚΑΒ θα αποκτήσουν έναν πιο αξιόπιστο μηχανισμό έγκαιρης εναέριας απόκρισης σε δύσκολα περιστατικά αλλά και η πολεμική αεροπορία θα μπορεί απερίσπαστη να εκτελεί τα δικά της πολύ σημαντικά καθήκοντα.

Καταλήγουμε -και αυτό παρουσιάσαμε στον πατέρα του Ερμή και τους οδηγούς βουνού- ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε σταδιακά μια νέα καθολική υπηρεσία εναέριας έρευνας και διάσωσης με κλιμακωτά σενάρια ανάπτυξης από 3 έως 9 βάσεις ελικοπτέρων στην ηπειρωτική Ελλάδα και την Κρήτη, κοντά σε ορεινούς όγκους και νοσοκομεία, με κατάλληλα εξοπλισμένα και στελεχωμένα εναέρια μέσα που θα συνδέονται με το 112 και θα διατίθενται αποκλειστικά για την έρευνα και διάσωση σε δυσπρόσιτες περιοχές.

Το ετήσιο κόστος αυτής της νέας αλλά τόσο αναγκαίας για την ανθρώπινη ζωή υπηρεσίας εξαρτάται από τον αριθμό των σωστικών συνεργείων και των βάσεων που θα δημιουργηθούν στη χώρα μας και κυμαίνεται από 20 έως 35 εκ. ευρώ τον χρόνο. Οι αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων που έχουν κάνει τον επιχειρησιακό σχεδιασμό εκτιμούν ότι αν ξεκινήσουμε αυτή την προσπάθεια με 4 έως 6 βάσεις θα μπορούμε να έχουμε έναν ικανοποιητικό χρόνο απόκρισης στα αιτήματα για βοήθεια της τάξης των 25 έως 45 λεπτών της ώρας.

Μιας και η ανάγκη αυτή δεν είχε προβλεφθεί στον φετινό κρατικό προϋπολογισμό -που ήδη επιβαρύνεται με σημαντικά πρόσθετα κόστη για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης- η χρηματοδότηση αυτής της νέας υπηρεσίας θα προέλθει από το τουριστικό εισόδημα της χώρας μας με ένα έκτακτο τέλος της τάξης του 1 ευρώ ανά επισκέπτη. Έτσι θα μπορέσουμε να προσφέρουμε σε όλους τους Έλληνες αλλά και τους τουρίστες μας έναν αξιόπιστο μηχανισμό έγκαιρης διάσωσης όταν επισκέπτονται τα βουνά μας ή άλλες δυσπρόσιτες περιοχές. Η υπηρεσία θα παρέχεται από ιδιωτικά εναέρια μέσα που θα μισθωθούν από ασφαλιστικές εταιρίες για αυτόν τον σκοπό οι οποίες και θα αναλάβουν στο πλαίσιο συγκεκριμένων συμβατικών υποχρεώσεων να προσφέρουν έγκαιρη διακομιδή εντός εύλογου -εκ των προτέρων προδιαγεγραμμένου- χρόνου.

Τα επόμενα βήματα για να αποκτήσουμε αυτόν τον μηχανισμό είναι τα εξής: πρέπει να θεσπίσουμε το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο που σήμερα δεν υπάρχει, να δημιουργηθούν τα κατάλληλα ασφαλιστικά προϊόντα από την ασφαλιστική αγορά και να μισθωθούν τα εναέρια μέσα. Πρόκειται για διαδικασίες που απαιτούν χρόνο αλλά κάποιες μπορούν να τρέξουν και παράλληλα. Ιδανικά θα θέλαμε και θα κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε ώστε οι πρώτες βάσεις να δημιουργηθούν εντός της φετινής τουριστικής περιόδου.


Είναι αυτονόητο τέλος ότι ο νέος αυτός μηχανισμός θα πάρει το όνομα του Ερμή. Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για να δικαιώσουμε και να κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη αυτού του νέου ανθρώπου που έφυγε τόσο γρήγορα από κοντά μας.»

Συνέχεια της ανάρτησης του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη ακολούθησε και σχόλιο της Μαρίνας, μητέρας του Ερμή, η οποία σχολίασε χαρακτηριστικά:

«Σήμερα ο Ερμής μου είναι σαν να κέρδισε τη συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς αγώνες του 2024 στην αγωνιστική αναρρίχηση που τόσο ήθελε να πάει….
Ο Ερμής έζησε από θαύμα τόσες ώρες για να καταδείξει το τεράστιο κενό .
Εγώ πιστεύω ότι θα γίνει μιας και ευαισθητοποιήθηκαν από την πρώτη στιγμή του γεγονότος.
Γιάννη σε ευχαριστώ που δεν έπεσες και συνεχίζεις να παλεύεις για όλους εμάς…
Να προσεύχεστε για τη μνήμη του γιου μου.
Σας ευχαριστώ όλους»

Ενώ αργότερα χρονικά υπήρξε και σχετικό σχόλιο στο facebook, του Γιάννη Θεοχαρόπουλου, πατέρα του Ερμή και πρωτοστάτη του αγώνα αυτού, ο οποίος γράφει:

«Η διάσωση με εναέρια μέσα σε κάθε χώρα, ακόμα και σε παρά άλπειες, αφορά σε πολύ μικρό ποσοστό τις ορειβατικές διασώσεις.
Ο κύριος όγκος των εναέριων διασώσεων, λόγω της ταχύτητας και των χαρακτηριστικών των ειδικών ελικοπτέρων διάσωσης αφορά όλα τα επείγοντα περιστατικά ασθένειας και ατυχήματος της καθημερινής ζωής.
Αυτά προκύπτουν σε όλη την δυσπρόσιτη χώρα, Ηπειρωτική και Νησιωτική, εξαιτίας του οδικού δικτύου, και της αραιής κατανομής των επίγειων μέσων και υγειονομικών μονάδων.
Τα επίγεια μέσα λόγω του οδικού δικτύου και της αραιής κατανομής είναι σημαντικά πολύ πιο αργά από τα ελικόπτερα με αποτέλεσμα να μην έχουν την άμεση ανταπόκριση που απαιτούν τα επείγοντα περιστατικά και ο πάσχων, μόνιμος κάτοικος της Ελλάδας να καταλήγει.
Όλα αυτά επιβαρύνονται κατά πολύ την τουριστική μας περίοδο.
Η εικόνα μας προς τα έξω είναι γνωστή πλέον και εάν δεν πεισθούν οι πελάτες μας για τις αλλαγές που ξέρουν ότι προσπαθούμε να κάνουμε στο θέμα της διάσωσης θεωρώ δεδομένο ότι θα ζημιωθούμε δυσανάλογα πολύ τα επόμενα χρόνια.
Καταλαβαίνουμε ότι για να φτάσουμε στα επίπεδα των ευρωπαϊκών χωρών θα μας πάρει τουλάχιστον ένα χρόνο κυρίως για να οργανωθούν να εκπαιδευτούν και να εξοπλιστούν τα επίγεια τμήματα του Ε.Κ.Α.Β και Πυροσβεστικής και να οργανωθούν και να εξοπλιστούν τα νοσοκομεία.
Πρέπει να γίνει χρονοδιάγραμμα και να προχωρήσει παράλληλα με την εγκατάσταση των πρώτων βάσεων ελικοπτέρων αυτό το έργο Ζωής για την Ελλάδα.
Η πρώτη λύση που παρουσίασε η ΠΑ στη μελέτη της με τις 9 βάσεις είναι μια καλή αρχή καθώς αποτελεί το 55% της λύσεως που προτείναμε (16 βάσεις).
Η λύση με τις 6 βάσεις είναι στο 39%, με τις 4 βάσεις στο 25% κλπ.
Τις προτάσεις μετά την πρόταση με τις 6 βάσεις αντιληφθήκαμε ότι και η ΠΑ τις παρουσίασε με ’κρύα καρδιά’.
Οι άνθρωποι που μπαίνουν και σχολιάζουν μόνο για να σχολιάσουν την δημοσίευση του πρωθυπουργού, χωρίς να έχουν παρακολουθήσει τον μαραθώνιο 4 μηνών, μη έχοντας διαβάσει τις εκατοντάδες μελέτες, άρθρα κλπ που έχουν δημοσιευθεί στην ομάδα, είναι εκτός θέματος.
Όποιος νομίζει ότι είναι φυσιολογικό να πέσει ένα παιδί 22 ετών από τα 2100 μέτρα στα 1600 μέτρα και να ζει για ώρες, είναι εκτός θέματος.
Όποιος νομίζει ότι εγώ με τους συνεργάτες μου φτάσαμε στο τέρμα μετά από αυτή την δήλωση του πρωθυπουργού είναι εκτός θέματος.
Καταλάβετε κάτι, αυτό το θέμα δεν έχει να κάνει με κανένα άλλο από αυτά που αφορούν τα καθημερινά μας υλικά αγαθά.
Στα καθημερινά μας υλικά αγαθά λογικό είναι να μας ενδιαφέρουν οι τιμές.
Πρέπει όμως πρώτα να είμαστε ζωντανοί.
Μη σας διαφεύγει αυτό και μην το θεωρείτε δεδομένο.
Η ζωή η δική μας και των αγαπημένων μας, ενέχει πολλαπλούς κινδύνους.
Είναι πολύ πιθανό απλά να κινδυνεύσουμε να πνιγούμε σε μια παραλία στις διακοπές μας, να τραυματιστούμε άσχημα σε ένα τροχαίο, ή να έχουμε ένα καρδιακό επεισόδιο, ή ένα αναπνευστικό, η μια επείγουσα κρίση αλλεργίας και πολλά άλλα.
Από τη στιγμή που θα συμβεί κάτι από τα παραπάνω ο χρόνος που θα χρειαστεί μέχρι να λάβουμε τις πρώτες βοήθειες, και να μεταφερθούμε σε ένα νοσοκομείο, θα κρίνει την ζωή μας.
Η πολιτική προστασία πρέπει με τον άρτιο συντονισμό των δομών της, να είναι ικανή να ανταπεξέρχεται καθημερινά με ταχύτητα σε πλήθος διαφορετικών περιστατικών απειλητικών για την ζωή του πολίτη.
Αυτό θα προσπαθήσει να φτιάξει η κυβέρνηση.
Είμαι αισιόδοξος αλλά θέλω πρώτα να δω να λειτουργούν οι βάσεις.
Θα ηρεμήσω όταν πλησιάσουμε στα διεθνή πρότυπα στους χρόνους ανταπόκρισης στο επείγον περιστατικό με επίγεια και με εναέρια μέσα.
Δίπλα από κάθε φάση του σχεδίου πρέπει να υπάρχει και ημερομηνία υλοποίησης.
Γίνεται μια σημαντική αρχή, ένα πρώτο μεγάλο βήμα.
Δεν θα το αφήσουμε να ατονήσει στη συνέχεια.
Δεν είναι μια απλή εφαρμογή για να την κατεβάσουμε, χρειάζεται συνεργασία.
Μην βιαστεί να μιλήσει κάποιος για το παρελθόν γιατί πολλές κυβερνήσεις είχαν την ευκαιρία τους.
Θα μπορούσε να ήταν άλλη κυβέρνηση, το ίδιο θα κάναμε.
Καταλάβετε ότι σε αυτό το θέμα δεν υπάρχει αντιπολίτευση γιατί δεν υπάρχει δεύτερη ευκαιρία για ζωή, όποιος νομίζει το αντίθετο είναι εκτός θέματος.
Βοηθάτε όλοι με όραμα να αφήσουμε μια καλή κληρονομιά στην επόμενη γενιά.
Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μας φέρει εμπόδια σε αυτό τον ιερό σκοπό.
Είναι κάτι που έπρεπε να έχει γίνει από χρόνια αλλά σε μας έπεσε ο κλήρος για να το κάνουμε.
Το πιο δύσκολο το έκανε ο Ερμής έπεσε από τα 2100 στα 1600 και έζησε για ώρες.
Τα υπόλοιπα δεν θα είναι τόσο δύσκολα.
Μακάρι όλη αυτή η προσπάθεια να αποφέρει καρπούς και να γίνει η Εναέρια Διάσωση στη μνήμη του Ερμή ο μηχανισμός που δεν θα αφήσει να χαθούν άλλες ψυχές από την καθυστέρηση έλευσης άμεσης ιατρικής βοήθειας και διακομιδής.»

Τέλος σας καλούμε όλους να συμμετέχετε στην προσπάθεια αυτοί γίνοντας μέλη της ομάδας στο facebook «Theofanis Ermis Connecting Us!Για Την Εναέρια Προστασία Της Ζωής!», πατώντας το παρακάτω ηλεκτρονικό σύνδεσμο: https://www.facebook.com/groups/1405066526612549 και να βοηθήσετε και εσείς με την σειρά σας τον ιερό σκοπό της ομάδας.

ΚΑΘΕ ΜΕΛΟΣ ΜΕΤΡΑΕΙ!!!

ΚΑΘΕ LIKE ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΩΣΕΙ ΖΩΕΣ !!!

Το σχόλιο σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *