ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ - ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ,  ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κολυμπήθρες και Άι Λιας: Διάνοιξη και σήμανση των δύο μονοπατιών

Πολλές είναι οι γωνιές του χωριού μας, που κρύβουν το φυσικό κάλλος της περιοχής των Τζουμέρκων. Δύο από αυτές τις γωνιές είναι πλέον προσβάσιμες, μέσω δύο εύκολων περιπατητικών διαδρομών.
Στο δρόμο προς Μακρύκαμπο και λίγο μετά την συνοικία Τσακμά συναντάμε την αρχή των δύο μονοπατιών, αριστερά προς Κολυμπήθρες και δεξιά προς το εξωκλήσι του Προφήτη Ηλία αντίστοιχα. Ο συνδυασμός των δύο μονοπατιών φέρνει τον επισκέπτη σε επαφή με την φύση και δίνει την ευχαρίστηση που ζητάει ο επισκέπτης ενός ορεινού προορισμού με ασφάλεια και συνάμα ευκολία, που αξίζει αναμφίβολα να μπουν στην λίστα των επισκέψιμων χώρων του χωριού μας.


Κολυμπήθρες


Στο ρέμα του Ποτιστή κάτω από την κορυφή Ρόκα εκτείνονται σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από τον κεντρικό δρόμο οι Κολυμπήθρες. Μέσω μιας εύκολης διαδρομής ενός χιλιομέτρου με περίπου δέκα λεπτά περπάτημα, εμφανίζονται μπροστά σου οι βίρες των κολυμπηθρών, καταρράκτες και μικρές πισίνες συνθέτουν το κατάφυτο τοπίο. Οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν το μπάνιο τους στα δροσερά νερά και να εξερευνήσουν την γύρω περιοχή που κρύβει ομολογουμένως πολλές εκπλήξεις.

Άι Λιάς


Στο λόφο του Άι – Λια είναι χτισμένο το ομώνυμο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία με άγνωστη την ακριβή ημερομηνία ανέγερσης και πιθανόν ανακατασκευασμένο το 1901, σύμφωνα με την πλάκα που υπάρχει στην είσοδο. Η επίσκεψη στο εξωκλήσι γίνεται με αυτοκίνητο και πλέον μέσω του παλαιού μονοπατιού, το οποίο πλέον έχει ανοίξει ξανά και έχει σημανθεί. Η απόσταση είναι 1500, η διάρκεια 35 λεπτά και η δυσκολία του μονοπατιού μέτρια. Στις 20 Ιουλίου που εορτάζει το εξωκλήσι πραγματοποιείται στον διαμορφωμένο αύλειο χώρο του ναού παραδοσιακό πανηγύρι, το οποίο επιμελούνται κυρίως Αγναντίτες από τον Τσακμά και την Κωλοσβάρα, έχοντας με πολύ κόπο τα τελευταία χρόνια εξωραΐσει και εξοπλίσει το ξωκλήσι με όλα τα απαραίτητα. Κατα μήκος του μονοπατιού μπορεί κανείς να απολαύσει στο πευκοδάσος του λόφου, το οποίο είναι πνιγμένο στο πράσινο. Η ανάβαση είναι κάπως απαιτητική αλλά σίγουρα σε αποζημιώνει η όλη διαδρομή.

Οι εργασίες

Με σημαντική πρωτοβουλία του προέδρου του χωριού Χρήστο Δημ. Παππά και την ανταπόκριση των αντιδημάρχου Ομ. Καπέλη και Δημάρχου Χρ. Χασιάκου, δόθηκε το σήμα εκκίνησης για τις εργασίες διάνοιξης και σήμανσης. Εκεί το παρόν έδωσαν εθελοντικά οι χωριανοί μας Γιάννης και Ιάκωβος Θανάσης, ο Γιώργος Μπεσίρης, ο Γιάννης και Νίκος Καλλαντζής γιοι της Θέκλας, ο Γιώργος Χασαλεύρης για την μεταφορά των υλικών στο σημείο. Οι εργασίες πραγματοποιήθηκαν υπό την καθοδήγηση του Σάκη Κασσελούρη, διαχειριστή του ορειβατικού καταφυγίου Θεοδωριάνων, προσφέροντας την τεχνογνωσία του στα συγκεκριμένα θέματα. Οι εργασίες διήρκησαν δύο μέρες, ενώ μία ακόμα μέρα χρειάστηκε για την σήμανση των διαδρομών. Συγχαρητήρια και ευχαριστίες σε όλους του συντελεστές, που ξαναζωντάνεψαν και παρέδωσαν στους Αγναντίτες και φυσιολάτρες επισκέπτες του χωριού, δύο πολύ όμορφα σημεία να είναι πλέον ευκόλως επισκέψιμα.
Από την πλευρά μας σας Αδελφότητα Αγναντιτών Αθήνας ευχόμαστε σε όλους καλές και αφαλείς διαδρομές, αυτό το καλοκαίρι να απολαυσουμε και πάλι τις ομορφιές της Άγναντας.

Το σχόλιο σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *