Ένα αφιέρωμα ωδή στην ιστορική ομάδα της Αναγέννησης Άρτας που έγινε στην εφημερίδα «ΦΩΣ», από τον έγκριτο δημοσιογράφο Βαγγέλη Γυφτόπουλο που ζει και εργάζεται στα Ιωάννινα.

Tα 60 χρόνια από την ίδρυσή της γιόρτασε την περασμένη σεζόν η Αναγέννηση Άρτας. Αφετηρία της το έτος 1960, όταν είχαν συγχωνευτεί τα τρία σωματεία της περιοχής, Αετός, Παναμβρακικός, Ολυμπιακός Άρτας και προέκυψε αυτή ως νέο σωματείο με σήμα το ξακουστό γεφύρι.

Το όνομα «Αναγέννηση» συμβόλιζε την αναγέννηση του ποδοσφαίρου της περιοχής, καθώς σταμάτησαν οι τοπικοί ανταγωνισμοί που δίχαζαν τον κόσμο, έγινε συνένωση δυνάμεων και ανοίχθηκαν νέοι ορίζοντες. Στα χρόνια που ακολούθησαν, η Άρτα μεγαλούργησε ποδοσφαιρικά. Η θρυλική Αναγέννηση, στο τέλος της δεκαετίας του ’60 και αρχές της δεκαετίας του ’70, πάλεψε με αξιώσεις για άνοδο στην Α’ Εθνική. Ειδικά την αγωνιστική σεζόν 1969-70, λίγες αγωνιστικές πριν από τη νήμα του τερματισμού ήταν πρώτη στο πρωτάθλημα Β’ Εθνικής. Τελικά, τερμάτισε στην 3η θέση, μετά από τον Απόλλωνα Αθηνών και την Κόρινθο. Το ίδιο και στις άλλες δύο αγωνιστικές σεζόν που ακολούθησαν. Διεκδικούσε θέση ανόδου, αλλά έχανε έδαφος στα κρίσιμα παιχνίδια της τελικής ευθείας. Είτε για αγωνιστικούς λόγους, είτε εξωαγωνιστικούς. Η Άρτα ήταν έξω από τα κέντρα λήψης των αποφάσεων και από τα «διευθυντήρια» που υπήρχαν τότε στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Η Αναγέννηση πάλευε μόνη της, με τον σταυρό στο χέρι, σε έναν χώρο όχι και τόσο ορθόδοξο! Μοναδικό όπλο της ο ηρωικός φίλαθλος κόσμος που ήταν στο πλευρό της. Το γήπεδό της ήταν μικρό για να χωρέσει τους φιλάθλους. Τα εισιτήρια ανάρπαστα. Ο κόσμος για να βολευτεί, πήγαινε στις ταράτσες των διπλανών πολυκατοικιών και στον λόγγο που είναι δίπλα στο στάδιο. Στα εκτός έδρας παιχνίδια, δεκάδες λεωφορεία και εκατοντάδες ΙΧ ακολουθούσαν την Αναγέννηση, όπου και αν έπαιζε. Το όραμα της Α’ Εθνικής έμεινε τελικά απραγματοποίητο. Όσοι έζησαν εκείνες τις εποχές, κάνουν λόγο για μια σούπερ ομάδα, με σπουδαίους παίκτες, που απέδιδαν καταπληκτικό ποδόσφαιρο.

Σήμερα η Αναγέννηση είναι στη Γ’ Εθνική και γίνεται στην Άρτα συντονισμένη προσπάθεια να μπουν οι βάσεις, με στόχο σε λίγα χρόνια η ιστορική ομάδα να πάρει τη θέση που ταιριάζει στο όνομα και την ιστορία της. Η διοίκηση, σε συνεργασία με τον σύλλογο βετεράνων ποδοσφαιριστών, έχει προγραμματίσει η επέτειος των 60 χρόνων από την ίδρυση του σωματείου να γιορταστεί με σειρά εκδηλώσεων στην πόλη και σε άλλες περιοχές. Να αναδειχτεί η μεγάλη ιστορία της Αναγέννησης, όχι μόνο για να θυμίσει τα παλιά στους μεγαλύτερους, αλλά περισσότερο αυτή να γίνει γνωστή στα παιδιά, στη νέα γενιά των φιλάθλων. Τις ημέρες των Χριστουγέννων, στην αίθουσα «Σκουφάς» της Άρτας, στην παρουσίαση του αξιόλογου βιβλίου «Μια ζωή Αναγέννηση» του Ντίνου Γιώτη, αναβίωσαν στιγμές από το παρελθόν. Βοήθησε σ’ αυτό και η παρουσία παλιών παικτών της χρυσής εποχής στη δεκαετία του ’70. Το ακροατήριο πυκνό. Όλοι είχαν κάτι να πουν, κάτι να θυμηθούν από τα παλιά ωραία χρόνια. Ιστορίες για τις εξορμήσεις σε άλλες περιοχές, για τα εκτός έδρας παιχνίδια της Αναγέννησης. Όταν ερήμωνε η Άρτα, γιατί ο κόσμος ακολουθούσε την αγαπημένη ομάδα του. Παράλληλα, στον ίδιο χώρο λειτούργησε και έκθεση φωτογραφίας του ιστορικού ερευνητή και ένθερμου φίλου της ομάδας Κώστα Μπανιά. Εμβληματική μορφή στην κοινωνία της Άρτας ο Κώστας Μπανιάς, έζησε από κοντά τη διαδρομή της «Θεάς Αναγέννησης», όπως ο ίδιος την αποκαλεί. Μέσα στο 2020 θα γίνουν και άλλες εκδηλώσεις, ενώ η τωρινή ομάδα αγωνίζεται με την επετειακή ασπρόμαυρη φανέλα των παλιότερων χρόνων.

Η ίδρυσή της

Η ίδρυση της Αναγέννησης το 1960 συνέπεσε με σημαντικές αλλαγές που σημειώθηκαν στον χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Το 1959 ιδρύθηκε ο ΟΠΑΠ και η Α’ Εθνική Κατηγορία. Το 1961 ξεκίνησε πειραματικά η λειτουργία του πρωταθλήματος Β’ Εθνικής, που από το 1964 έγινε εθνικό πρωτάθλημα στην τελική του μορφή. Πριν ιδρυθεί η Αναγέννηση, στην Άρτα τη δεκαετία του ’50 ξεχώριζαν τα τοπικά ντέρμπι, κυρίως μεταξύ των ομάδων Παναμβρακικός και Αετός που είχαν τον περισσότερο κόσμο. Υπήρχε και ο Ολυμπιακός με σημαντικούς ποδοσφαιριστές, αλλά δεν είχε τις κόντρες των άλλων δύο ομάδων. Το ίδιο συνέβαινε στα Γιάννινα μεταξύ του Αβέρωφ και του Ατρόμητου, όπως και σε άλλες πόλεις. Το 1952 είχε ιδρυθεί η Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ηπείρου (ΕΠΣΗΠ) με χώρο ευθύνης την Ήπειρο, Λευκάδα και το βόρειο τμήμα της Αιτωλοακαρνανίας. Σύμφωνα με τον Κώστα Μπανιά, η ποδοσφαιρική δραστηριότητα στην Άρτα ξεκίνησε μετά το 1924, που εγκαταστάθηκαν και πρόσφυγες στην περιοχή. Το 1927 ιδρύθηκε ο «Ανεξάρτητος Αθλητικός Όμιλος Άρτας», που ένα χρόνο μετά μετονομάστηκε σε «Παναμβρακικός». Τον Ιούνιο 1931 ιδρύθηκε ο «Άραχθος», η γνωστή στην Άρτα «Πανεργατική» με ασπροκόκκινες φανέλες. Μέσα στο 1931 έγινε ένα άλλο σωματείο, ο «Κεραυνός Άρτας», με πράσινες και άσπρες φανέλες. Μετά τον πόλεμο, ο Ναπολέων Ζέρβας έκανε την «Εθνική Νεολαία». Τα σωματεία αυτά χάθηκαν με τον χρόνο, πλην του Παναμβρακικού. Τον Αύγουστο 1948 έγινε ο «Αετός» Άρτας και το 1950 ιδρύθηκε ο «Ολυμπιακός» Άρτας.

Το 1960 ήταν μια χρονιά ορόσημο για το ποδόσφαιρο στη νύμφη του Αμβρακικού. Μετά από απανωτές συσκέψεις, αποφασίστηκε τα σωματεία Παναμβρακικός, Αετός, Ολυμπιακός να αφήσουν στην άκρη τους τοπικούς ανταγωνισμούς, να συγχωνευτούν και να γίνει μια νέα δυνατή ομάδα, η οποία θα συσπειρώσει τον κόσμο και θα εκπροσωπεί στη συνέχεια το ποδόσφαιρο της περιοχής. Στην αίθουσα «Σκουφάς» έγιναν οι συζητήσεις. Με σειρά συσκέψεων βρέθηκε η χρυσή τομή, ξεπεράστηκαν οι όποιες διαφωνίες και οι εκπρόσωποι των τριών σωματείων συμφώνησαν να γίνει η συγχώνευση, με τη δημιουργία της Αναγέννησης. Έξι χρόνια μετά, το ίδιο παράδειγμα ακολούθησαν οι Γιαννιώτες με την ίδρυση το 1966 του ΠΑΣ μετά από συγχώνευση των σωματείων Αβέρωφ, Ατρόμητος, Ολυμπιακός.

Η συγχώνευση της Άρτας ήταν οδηγός και παράδειγμα προς μίμηση για πολλές άλλες πόλεις, που έκαναν το ίδιο εγχείρημα, όπως η Λάρισα, τα Γιάννινα, η Βέροια, οι Σέρρες, η Κατερίνη, η Κοζάνη, τα Τρίκαλα και άλλες. Σύμφωνα με τον Κώστα Μπανιά, στην αρχή ήθελαν να πουν τη νέα ομάδα «Πύρρος», από τον βασιλιά της Ηπείρου. Πάλι δεν τους καθόταν καλά το όνομα. Μετά είπαν για «Αμβρακία». Ιστορικό όνομα, αλλά ήθελαν κάτι πιο ποδοσφαιρικό. Τελικά συμφώνησαν το νέο ποδοσφαιρικό παιδί της περιοχής να ονομαστεί Αναγέννηση, με ασπρόμαυρες φανέλες και σήμα το ιστορικό γεφύρι, που είναι δίπλα από την πόλη, στον ποταμό Άραχθο.
Το πρώτο ματς της Αναγέννησης στη Β’ Εθνική

Η Αναγέννηση προσέλαβε για προπονητή τον παλιό γκολκίπερ του Ολυμπιακού Στέλιο Κουρουκλάτο. Το έμψυχο δυναμικό συνέθεταν παίκτες από τις τρεις ομάδες, που συγχωνεύτηκαν, με αρχηγό τον Κώστα Αμβράζη. Οι πρώτοι άσσοι της Αναγέννησης, πλην του αρχηγού και οι Μπακατσέλος, Μπέκας, Τζαχρήστας, Κίκκης, αδελφοί Κεφάλα, Παπαδημητρίου, Αμβράζης, Σκούρας, Παπαγεωργίου, Σακκάς, Ρέντζος, Πριόβολος, Παπαγιάννης, Μαστρογιάννης, Κατσάνος και άλλοι. Η Αναγέννηση, με τη δημιουργία της Β’ Εθνικής, εντάχθηκε στην Κατηγορία αυτή ως πρωταθλήτρια ομάδα Ηπείρου στον νότιο όμιλο, μαζί με τον «Αβέρωφ» Ιωαννίνων. Την αγωνιστική σεζόν 1962-63, που η Β’ Εθνική καθιερώθηκε ως πανελλήνιο πρωτάθλημα, το πρώτο ματς της Αναγέννησης ήταν με τον «Αβέρωφ» Ιωαννίνων στην Άρτα. Οι γηπεδούχοι έχασαν 3-1, αλλά δεν το έβαλαν κάτω. Πάλεψαν στη συνέχεια για την παραμονή, με αντιπάλους σημαντικές για εκείνη την εποχή ομάδες, όπως Εδεσσαϊκός, Α.Ε. Τρικάλων, Αχιλλέας Τρικάλων, Μακεδονικός Κοζάνης, Ολυμπιακός Βόλου, Βέροια, Λαρισσαϊκός, Άρης Πτολεμαίδας, Παλλαμιακή, Ηρακλής Λάρισας, Αναγέννηση Καρδίτσας, Ολυμπιακός Λαμίας, Αμφισσαϊκός. Στο ματς της πρεμιέρας, στο κατάμεστο στάδιο Άρτας, η Αναγέννηση προηγήθηκε 1-0 με γκολ του Πριόβολου στο 30’, αλλά ο «Αβέρωφ» έκανε την ανατροπή σε 1-3 με γκολ των Παπαδημητρίου (2) και Κρικώνη. Η Αναγέννηση οδηγήθηκε σε τριπλό μπαράζ με Αβέρωφ, Παλλαμιακή και υποβιβάστηκε στην Α’ Κατηγορία της ΕΠΣ Ηπείρου. Έφερε ισοπαλία με την Παλλαμιακή στην Αθήνα και έχασε στο καθοριστικό μπαράζ από τον Αβέρωφ στην Πάτρα.

Η δημιουργία της μεγάλης ομάδας

Μέχρι το 1969 η Αναγέννηση προσπαθούσε να βρει τον δικό της δρόμο και τις ισορροπίες, που ψάχνει κάθε νέα ομάδα, όταν ανοίγει τα φτερά να πετάξει ψηλότερα. Είχε ανόδους και καθόδους μεταξύ ερασιτεχνικής κατηγορίας και Β’ Εθνικής. Σημαντική δουλειά έκανε αυτά τα χρόνια ο προπονητής Κώστας Σωτηριάδης, ο γνωστός και ως «Κωστάρας», παλιός διεθνής άσσος του Πανιωνίου στη δεκαετία του ’50. Παράλληλα με τους παίκτες από την παλιά φρουρά, βγήκαν και νέα ταλέντα από ομάδες της περιοχής. Στο δυναμικό προστέθηκαν αξιόλογοι παίκτες όπως οι Σιακούφης, Κουτσογιώργος, Ευταξίας, Χρηστάκης, Μπασούκας, Χουλιάρας, Πέτσας, Τσίτσικας, Τσιάφης, Κλάρας, Τζιομάκης, Νίκου, Λάιος και άλλοι. Την αγωνιστική σεζόν 1968-69 επιστρέφει πανηγυρικά στη Β’ Εθνική, όχι απλώς να μείνει, αλλά να πρωταγωνιστήσει. Πανηγυρικά πρωταθλήτρια στην Α’ Κατηγορία της ΕΠΣΗΠ, έκανε επίδειξη ισχύος και στο ειδικό ερασιτεχνικό πρωτάθλημα την άνοιξη του 1969 με πρωταθλητές άλλων ενώσεων όπως οι ομάδες Καλλιθέα, Κορωπί, Ηρόδοτος, Παναιγιάλειος, Σαρωνικός, Α.Ε. Μυτιλήνης, Ανταγόρας Κω, Παναρκαδικός.

Το μεγάλο ντέρμπι ανόδου στη Β’ Εθνική με την Καλλιθέα, έγινε την Δευτέρα του Πάσχα, 14 Απριλίου 1969 στο γήπεδο του Πανιωνίου στη Νέα Σμύρνη. Μεγάλα ήταν τα αφιερώματα των αθηναϊκών εφημερίδων. Στην Άρτα υπήρξε γιγαντιαία κινητοποίηση φιλάθλων. Ο πρόεδρος Σ. Ζησόπουλος υποσχέθηκε έξτρα πριμ 2000 δραχμών σε κάθε παίκτη για τη νίκη. Το ντέρμπι έγινε παρουσία 12.000 θεατών και έληξε ισόπαλο 1-1. Συγκλονιστική ήταν η παρουσία των αρτινών φιλάθλων, που κέρδισαν τη μάχη της εξέδρας. Στο 31’ προηγήθηκε 1-0 η Καλλιθέα με γκολ του Μάρκου και ισοφάρισε στο 52΄η Αναγέννηση με τον Κουτσογιώργο, όταν έκλεψε τη μπάλα από τον Κυριαζή. Η αρτινή ομάδα από το 43’ έπαιζε με δέκα παίκτες λόγω αποβολής του Κοντογιώργου. «Ομολογουμένως μας συνεκίνησε ο ηρωϊσμός της ομάδος που έρχεται από τον θρυλικό Άραχθο και πιο πολύ μας συνήρπασε η ψυχή του αμυντικού πρωταγωνιστού της Σιακούφη» έγραφε στην κριτική η «Αθλητική Ηχώ» συνεχίζοντας: «Εμπνεόμενοι από τον ηρωϊσμό του Σιακούφη και οι Λάιος, Μπασιούκας, Κοντογιώργος (μέχρι της αποβολής), Σκούρας απετέλεσαν ένα απόρθητο οχυρό, πάνω στο οποίο έσπαγαν οι επιθέσεις των Καλλιθεατών. Θαυμάσιος και ο Κουτσογιώργος, που εσημείωσε το γκολ της ισοφάρισης. Ταλαντούχος παρουσιάζεται και ο Ευταξίας, που επιτηρήθηκε ιδιαίτερα από τους αντιπάλους του. Ακόμη ξεχώρισε ο λαμπρός Κλάρας. Εξαιρετική επίσης η απόδοσις του αεικινήτου Πέτσα και του δημιουργικού Ρέντζου. Φιλότιμη η προσπάθεια του Νίκου». Διαιτητής ήταν ο Νίκος Ζλατάνος.
Το ανεκπλήρωτο όνειρο της Α’ Εθνικής

Στην πενταετία 1969-74 η Αναγέννηση είχε μια πολύ καλή και δυνατή ομάδα, που λίγο έλειψε τη σεζόν 1979-70 να ανεβεί στην Α’ Εθνική. Και τις υπόλοιπες σεζόν έπαιζε πρωταγωνιστικό ρόλο. Ήταν η πρώτη ποδοσφαιρική δύναμη στην Ήπειρο, καθώς είχε καλύτερη βαθμολογική θέση από τον ΠΑΣ Γιάννινα. Ο «Άγιαξ της Ηπείρου» από το 1972 και μετά, που ενισχύθηκε με τους έξι παίκτες από την Αργεντινή, άρχισε να παίρνει τα ποδοσφαιρικά πρωτεία στην Ήπειρο από την Αναγέννηση, που τα κρατά μέχρι στις μέρες μας. Η πενταετία αυτή (1969-74) είναι η καλύτερη στην 60χρονη ιστορία της θρυλικής ομάδας. Στα χρόνια αυτά κάθισαν στον πάγκο αξιόλογοι προπονητές, όπως οι Κώστας Σωτηριάδης, Μίμης Σιδηρόπουλος, Σπύρος Καρποδίνης, Θωμάς Δημητρίογλου και Ανδρέας Παπαεμμανουήλ. Στο ρόστερ είχαν προστεθεί ακόμη οι Βάσιος, Παπαδιώτης, Δημουλίτσας, Κοτρώτσος, Μπέτης, Καραμούτσος, Παπαχρήστος, Κωστούλας, Ξυθάλης, Ευθυμίου και άλλοι, ενώ άλλοι από την παλιά φρουρά είχαν αποχωρήσει. «Ήταν μια ομάδα συμπαγής, με τεχνίτες παίκτες, που έπαιζαν πολλά χρόνια μαζί, που συνδύαζε τέχνη και δύναμη στο γήπεδο» είχε πει στα μετέπειτα χρόνια ο Ανδρέας Παπαεμμανουήλ. Για να συμπληρώσει ότι «η ομάδα αυτή άξιζε να ανταμειφθεί με άνοδο στην Α’ Εθνική, γιατί πραγματικά το άξιζε».

Τα ντέρμπι της Αναγέννησης με τον ΠΑΣ είχαν πανελλήνιο ενδιαφέρον, όπως αυτό που έγινες στις 12/11/1972. Στο στιγμιότυπο στο κατάμεστο γήπεδο της Άρτας, ο γκολκίπερ Λίσα αποκρούει προ του Κουτσογιώργου της Άρτας ενώ τη φάση παρακολουθούν οι Σιόντης, Κοντογιώργος.

Τα μεγάλα ντέρμπι με τον ΠΑΣ Γιάννινα

Σε αυτή τη χρυσή για την Αναγέννηση και το αρτινό ποδόσφαιρο πενταετία (1969-74), ξεχώρισαν και τα μεγάλα ντέρμπι με τον ΠΑΣ Γιάννινα. Τα ντέρμπι αυτά προκαλούσαν πανελλήνιο ενδιαφέρον και καλύπτονταν με απεσταλμένους από τις αθηναϊκές εφημερίδες. Δύο θηρία στην ίδια αρένα. Από τη μια πλευρά ο ΠΑΣ με τους Σιόντη, Τσουρλίδα, Παστερνάκη, Κοντογιωργάκη, Γκλασμάνη, Λίσα, Αλβαρέζ, Γραμμενιάτη, Βέργο, Χατζηκαπετάνη, Μοντέζ και από την άλλη η Αναγέννηση με τους Σιακούφη, Νίκου, Βάσιο, Παπαδιώτη, Ευταξία, Κουτσογιώργο, Χρηστάκη, Πέτσα, Κοντογιώργο και άλλους.

Σε ένα ματς στα Γιάννινα το 1971 υπήρξε ρεκόρ εισιτηρίων. Κόπηκαν 15.000 εισιτήρια, ενώ το στάδιο «Ζωσιμάδες» είναι χωρητικότητας 7.500 θέσεων! Στα ματς της Άρτας δε γέμιζε μόνο το γήπεδο, αλλά και ο λόφος που είναι δίπλα σ’ αυτό. Σε ένα ματς που έγινε την Κυριακή 12/11/1972 για το πρωτάθλημα Β’ Εθνικής, η Αναγέννηση κέρδισε με σκορ 1-0 με γκολ του Κουτσογιώργου, αλλά σημειώθηκαν μεγάλα επεισόδια, τα οποία «έσβησαν» λόγω της ξαφνικής νεροποντής που ξέσπασε!

Τα ντέρμπι της Αναγέννησης με τον ΠΑΣ είχαν πανελλήνιο ενδιαφέρον, όπως αυτό που έγινες στις 12/11/1972. Στο στιγμιότυπο στο κατάμεστο γήπεδο της Άρτας, ο γκολκίπερ Λίσα αποκρούει προ του Κουτσογιώργου της Άρτας ενώ τη φάση παρακολουθούν οι Σιόντης, Κοντογιώργος.

Το παιχνίδι αυτό ήταν στην επικαιρότητα για πολλές ημέρες με διαμαρτυρίες και ανακοινώσεις από τις δύο πλευρές. Ενόψει της ρεβάνς του β’ γύρου στα Γιάννινα και του αγώνα Κυπέλλου τον Ιανουάριο του 1973, ο Διοικητής Χωροφυλακής Ηπείρου κάλεσε σε γεύμα συμφιλίωσης τις δύο ομάδες στα Γιάννινα και ζήτησε από τους νομάρχες και δημάρχους να συνδράμουν για να πέσουν οι τόνοι και να υπάρξει συμφιλίωση.

Υποχρεώθηκε ο μεγάλος ηπειρώτης τραγουδιστής Αλέκος Κιτσάκης να γράψει και τραγούδι για τον σκοπό αυτό. Το μετέδιδε σε καθημερινή βάση, βάσει αστυνομικής διάταξης, ο κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός Ιωαννίνων. Δυστυχώς το τραγούδι αυτό που καλούσε τους φιλάθλους των δύο πόλεων να γίνουν φίλοι, δεν εγγράφηκε σε δίσκο, αλλά μόνο σε ταινία μαγνητοφώνου και χάθηκε στην πορεία. Γι’ αυτό δε διασώθηκε στις μέρες μας. Όπως μας είχε πει το «αηδόνι της Ηπείρου», ένας από τους στίχους του τραγουδιού ήταν: «Αγαπηθείτε Αρτινοί μαζί με τους Γιαννιώτες και δείξτε ότι είσαστε λεβέντες Ηπειρώτες…».

Τα φώτα έσβησαν στο μπαράζ της Ριζούπολης

Την αγωνιστική σεζόν 1974-75 η Αναγέννηση υποβιβάστηκε στη Γ’ Εθνική, για να επιστρέψει και πάλι στη Β’ Εθνική την επόμενη σεζόν 1975-76 με προπονητή τον θρυλικό Νίκο Πάγκαλο, τον δημιουργό της μεγάλης Δόξας Δράμας. Άρχισε να γίνεται ομάδα ασανσέρ με υποβιβασμούς και ανόδους.

Στην αγωνιστική σεζόν 1977-78 ανήλθε πάλι στην Β’ Εθνική, μετά από μπαράζ αγώνα με τον Παναιγιάλειο στο γήπεδο της Ριζούπολης. Οι δύο ομάδες ισοβάθμησαν στη 2η θέση (πρώτος ήταν ο Ολυμπιακός Λουτρακίου) της Εθνικής Ερασιτεχνικής και μονομάχησαν στη Ριζούπολη την Κυριακή 25 Ιουνίου 1978. Στον πάγκο της Αναγέννησης και πάλι ο Ανδρέας Παπαεμμανουήλ. Το ματς έληξε ισόπαλο 0-0 και η άνοδος για την Αναγέννηση κρίθηκε στα πέναλτι. Χτυπήθηκαν 14 πέναλτι και η σειρά με τυπικά γηπεδούχο τον Παναιγιάλειο, είναι: Καπελώνης 1-0, Δ. Νταλάκας 1-1,Κεχαγιάς άουτ, Μπέτσης απέκρουσε ο Γερούκαλης, Δημαδάμας 2-1, Ζάχος 2-2, Μαυρόπουλος άουτ, Σπύρου 2-3, Γιούπης 3-3, Κωστούλας απέκρουσε ο Γερούκαλης, Γερούκαλης απέκρουσε ο γκολκίπερ της Αναγέννησης Νικολάου, Γούλας απέκρουσε ο Γερούκαλης, Αγουρίδης άουτ, Ξυθάλης 3-4 για την Αναγέννηση. Η σύνθεση της Αναγέννησης: Νικολάου, Μητσάρας, Γούλας, Κωστούλας, Ξυθάλης, Μπέτσης, Ρίζος (60’ Ζάχος), Σπύρου, Δ. Νταλάκας, Λάιος, Ντόβας (65’ Πολύζος).

Η μοίρα το ‘φερε, πάλι στο γήπεδο της Ριζούπολης, την επόμενη σεζόν 1978-79 να γραφεί ο επίλογος της χρυσής εποχής για την αρτινή ομάδα, όταν οδηγήθηκε σε αγώνα μπαράζ με τη Βέροια. Η ισοβαθμία στο όριο της καυτής ζώνης του υποβιβασμού οδήγησε τις δύο ομάδες σε μπαράζ παραμονής. Κέρδισε η Βέροια 1-0 με γκολ του Χατζάρα. Η «Βασίλισσα» εξασφάλισε την παραμονή και η Αναγέννηση υποβιβάστηκε στη Δ’ Εθνική. Το ντέρμπι αυτό ήταν ο «επιτάφιος θρήνος» για τη μεγάλη ομάδα της Αναγέννησης, καθώς από τότε δεν μπόρεσε ποτέ να επιστρέψει στη Β’ Εθνική.

Στα υπόλοιπα 41 χρόνια, μέχρι και στις μέρες μας, η αγωνιστική παρουσία ήταν στα πρωταθλήματα Γ’, Δ’ Εθνικής όπως και στις ερασιτεχνικές κατηγορίες της Άρτας. Το κύκνειο άσμα γράφτηκε το Σάββατο 7 Ιουλίου 1979 στο κατάμεστο από αρτινούς φιλάθλους γήπεδο της Ριζούπολης. Όπως προαναφέραμε, το γκολ της νίκης για τη Βέροια σημείωσε στο 47’ ο Γιώργος Χατζάρας με δυνατό σουτ μετά από μεταβίβαση του Σίμπου. Στο 80’αποβλήθηκαν από τον διαιτητή Πετρόπουλο ο Χατζάρας της Βέροιας και ο Ζάχος της Άρτας γιατί «αλληλοελακτίσθηκαν», όπως χαρακτηριστικά έγραψε στο φύλλο αγώνος. «Χάσαμε άδικα, γιατί φάγαμε ένα γκολ από 40 μέτρα και στο τέλος χάσαμε πολλές ευκαιρίες να ισοφαρίσουμε», είπε ο Βασίλης Γούλας, από τους κορυφαίους παίκτες της Αναγέννησης στο παιχνίδι αυτό.

ΒΕΡΟΙΑ: Μασάδης, Χατζηαθανασίου, Μελετίδης (88’ Κελεσίδης), Σίμος, Παπατζίκος, Σίμπος, Ελευθεριάδης, Χατζάρας, Χαραλαμπίδης, Πουρσανίδης (20’ Καραγκιοζόπουλος), Σιούτης.
ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΑΡΤΑΣ: Παντελής, Παπανικολάου (60’ Νικολάου), Γούλας, Ξυθάλης, Νταλάκας, Τσόγκας, Ρίζος, Σπύρου, Λάιος, Ντόβας, Παπαποστόλης (52’ Ζάχος).
Ενδεκάδα της Αναγέννησης στα μέσα της δεκαετίας του ’80 στη Γ’ Εθνική. Όρθιοι από αριστερά: Μπόλης, Αναγνωστάκης, Μπακόλας, Αθανασόπουλος, Γούλας, Βαμβακάς, Παλιάτσος, Τράμπας, Παπαεμμανουήλ (προπονητής). Καθιστοί: Μπούρας, Δήμας, Ζυγουβέλης, Δημ. Νταλάκας, Αράπης, Γ. Βλάχος, Ντόβας, Μπουλιέρης.

Ο υποβιβασμός έφερε και τα «πέτρινα χρόνια»

Μετά τον υποβιβασμό το 1979 από τη Β’ Εθνική η Αναγέννηση, όπως γράφουμε και σε άλλο σημείο, στα χρόνια που ακολούθησαν μέχρι στις μέρες μας, αγωνίστηκε στις μικρότερες κατηγορίες (Γ, Δ’ εθνική), κάποιες φορές και στα τοπικά της Άρτας. Δεν μπόρεσε όμως ποτέ να επιστρέψει στη Β’ Εθνική, καίτοι στις δεκαετίες του ’80 και του ’90 είχε σημαντικούς παίκτες που έφτασαν ψηλά, όπως οι Δ. Νταλάκας, Νικοπολίδης, Βαΐτσης, Γεωργιάδης και άλλοι. Πάντα η Άρτα ήταν υπολογίσιμη δύναμη, με καλή παρουσία και στο Κύπελλο Ελλάδος κόντρα σε Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ, Άρη και άλλες ομάδες από την Α’ Εθνική.

Ο κόσμος και τότε ήταν κοντά της, το γήπεδο γέμιζε, αλλά είχε σβήσει η δάδα του παναρτινού ξεσηκωμού που είχε παρατηρηθεί με την παλιά ομάδα της δεκαετίας του ’70. Στα μετέπειτα χρόνια έγιναν προπονητές παλιοί παίκτες, όπως οι Σιακούφης, Αμβράζης, Λάιος, Χρηστάκης, Νταλακούρας, Ντόβας, Ζάχος, αλλά πέρασαν και άλλα γνωστά ονόματα όπως οι Νίκος Κασάπης, Διονύσης Τσάμης (ήταν για ποδοσφαιριστής της Αναγέννησης), Τάκης Ασημακόπουλος, Παύλος Βασιλείου, Πέτρος Πανόπουλος, Βαγγέλης Κότσαλος.

Ο Νικοπολίδης και οι άλλοι μεγάλοι παίκτες

Η Άρτα είναι «ποδοσφαιρομάνα» και κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει. Στη δεκαετία που πρωταγωνίστησε και διεκδίκησε άνοδο στην Α’ Εθνική, στηρίχτηκε σε παίκτες από την περιοχή. Μοναδικές μεταγραφές ήταν ο Βάσιος από τα Γιάννινα και οι Παπαδιώτης, Δημουλίτσας από την Πρέβεζα. Όλοι οι υπόλοιποι ήταν Αρτινοί, που αγωνίστηκαν και σε μεγαλύτερες ομάδες, όπως ο Αμβράζης στην Παναχαϊκή και ο Σιακούφης στον Παναιτωλικό. Από τη δεκαετία του 80’ και μετά αναδείχθηκαν και άλλοι παίκτες που έπαιξαν στην Α’ Εθνική, όπως ο Δημήτρης Νταλάκας στην Παναχαϊκή, ο Αντώνης Νικοπολίδης σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό, ο Λάμπρος Γεωργιάδης στην ΑΕΚ, ο Γιώργος Βαΐτσης στον Ολυμπιακό, ο Δημήτρης Θώδης στον Ηρακλή, ο Περικλής Σπυράκος στον Πανηλειακό.

Ο Νικοπολίδης είναι γέννημα θρέμμα της Αναγέννησης, με μεταγραφή από τη Βίγλα. Είναι ο παίκτης που έκανε τη μεγαλύτερη καριέρα απ’ όσους φόρεσαν τη φανέλα της Αναγέννησης, με αποκορύφωμα το EURO 2004 στα γήπεδα της Πορτογαλίας. Σημειωτέον ότι και ένας ακόμη «ευρωεστεμμένος», ο Μιχάλης Καψής, φόρεσε τη φανέλα της Αναγέννησης.

Στην Αναγέννηση, κυρίως στις δεκαετίες ’80 και ’90, αγωνίστηκαν και άλλοι σημαντικοί παίκτες που για διάφορους λόγους δεν πήγαν στην Α’ Εθνική, όπως οι Δημητρίου, Γούλας, Ζυγουβέλης, Παλιάτσος, Τάσος Νταλάκας, Ντόβας, Μπούρας, Στράτος, Μπουλιέρης, Δήμας, Αναγνωστάκης, Μαγκάκης, Μητσαράς, Ζήσης, Τσόγκας, Ζάχος, Βλάχος, Αθανασόπουλος, Ρώσσιος, Στασινός, Βέτσιος, Σφήκας, Μήτσιος, Ζαπαντώτης, Χρηστιάς και άλλοι. Με την Αναγέννηση κατά καιρούς αγωνίστηκαν και δανεικοί παίκτες από τον ΠΑΣ, όπως οι Λαδιάς, Κλείτσας, Χαρίσης, Κατσίφας, Καλούδης.

«Ολημερίς το χτίζανε το βράδυ γκρεμιζόταν…»

Σήμα της Αναγέννησης το θρυλικό γεφύρι της Άρτας στον ποταμό Άραχθο που είναι στις παρυφές της πόλης, στην είσοδο από την πλευρά της Φιλιππιάδας. Η παράδοση θέλει να θυσιάζεται η γυναίκα του πρωτομάστορα, καθώς το γεφύρι «ολημερίς το χτίζανε, το βράδυ γκρεμιζόταν…». Διακρίνεται για τη μοναδική αρχιτεκτονική του αλλά και για τους θρύλους που έχουν συνδεθεί με την κατασκευή του . Στη σύγχρονη εποχή η φράση «γεφύρι της Άρτας χρησιμοποιείται για κάθε έργο που συναντά δυσκολίες και αδυνατεί να ολοκληρωθεί. Χρονολογικά, το χτίσιμο του δεν έχει καθοριστεί ακριβώς. Υπάρχουν διάφορες εκδοχές. Φαίνεται ότι είχε αρχικά θεμελιωθεί κατά τον 3ο π.Χ. αιώνα επί βασιλείας Πύρρου του Α΄. Κατά καιρούς έγιναν επισκευές και προσθήκες στην κατασκευή, με τελευταία εκείνη του 1612 που πιθανόν του έδωσε και τη σημερινή του μορφή.

Χτίζεται εκ βάθρων η νέα Αναγέννηση

Τα τελευταία χρόνια γίνεται μια σημαντική προσπάθεια στην Άρτα για να χτιστεί η νέα Αναγέννηση και να βρει τη χαμένη της ταυτότητα. Εδώ και μια δεκαετία βίωσε δύσκολες καταστάσεις, γνωρίζοντας την απαξίωση που δεν ταιριάζει στη μεγάλη ιστορία της. Έτσι οι παλιοί ποδοσφαιριστές και όσοι αγάπησαν αυτή την ομάδα, ξεκίνησαν έναν αγώνα δρόμου για να ανεβεί ψηλότερα η θρυλική ομάδα. Πέρσι ανέβηκε στη Γ’ Εθνική, ξεφεύγοντας από την αφάνεια των τοπικών πρωταθλημάτων.

Στόχος είναι ο πρωταθλητισμός και η άνοδος στη Β’ Εθνική. Προπονητής είναι η παλιά δόξα της ομάδας Τάσος Νταλάκας και πρόεδρος ο Τάκης Παπαβασιλείου. Την ομάδα πλαισιώνουν αξιόλογοι ποδοσφαιριστές όπως οι Χούσος, Μανιώτης, Παπακίτσος, Παπαρούνης, Μπότσαρης, Γκολάκος (νέα μεταγραφή), Νταλάκας, Μήτσιος, Σχισμένος, Κραμπής, Χεμπέγια, Σιδηρόπουλος, Βασιλάκος και άλλοι. Στη διοίκηση συμμετέχουν παλιοί ποδοσφαιριστές, φίλοι του συλλόγου, παλιοί παράγοντες, όπως και ο πρόεδρος του συλλόγου βετεράνων Δημήτρης Αραβανής. Είναι μια προσπάθεια που αγκαλιάστηκε από τον φίλαθλο κόσμο. Υπάρχει απ’ όλους όρεξη για δουλειά, υπομονή, για να φτάσει η ομάδα σε ψηλότερες κατηγορίες. Όμως από τη μια μέρα στην άλλη δε γίνονται θαύματα. Οι επιτυχίες και οι άνοδοι θα έρθουν σε βάθος χρόνου. Και όσο θα πηγαίνει καλά η ομάδα, τόσο θα έρχεται και περισσότερος κόσμος στο γήπεδο. Η Αναγέννηση, παρά τις περιπέτειες που πέρασε για πολλά χρόνια, παραμένει σημείο αναφοράς για το ποδόσφαιρο της Άρτας.

Το σχόλιο σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *