Η απογραφή Πληθυσμού-Κατοικιών, αποτελεί ευρείας κλίμακας στατιστική εργασία με σκοπό τη συλλογή αντικειμενικών πληροφοριών με μεγάλη ανάλυση στο σύνολο της Χώρας και σε τοπικό επίπεδο. Η Απογραφή Πληθυσμού-Κατοικιών 2021 πρόκειται να διενεργηθεί από την Ελληνική Στατιστική Αρχή κατά το χρονικό διάστημα από 23 Οκτωβρίου 2021 έως 23 Νοεμβρίου 2021, με ημερομηνία αναφοράς των στοιχείων την 22α Οκτωβρίου 2021. Προπαρασκευαστικό στάδιο της Απογραφής Πληθυσμού-Κατοικιών αποτελεί η Απογραφή Κτιρίων, τα στοιχεία για την οποία θα συλλεχθούν κατά το χρονικό διάστημα από την 1η Ιουλίου 2021 έως την 10η Αυγούστου 2021, με ημερομηνία αναφοράς την 30η Ιουνίου 2021.

Σκοπός της Απογραφής

Σκοπός της Απογραφής Πληθυσμού-Κατοικιών είναι:

  • η καταμέτρηση του Μόνιμου Πληθυσμού της Χώρας, δηλαδή των κατοίκων που διαμένουν μόνιμα σε κάθε Περιφέρεια, Περιφερειακή Ενότητα, Δήμο, Δημοτική Ενότητα, Κοινότητα και αυτοτελή οικισμό, ανεξαρτήτως ιθαγένειας και καθεστώτος διαμονής,
  • η καταμέτρηση του Νόμιμου Πληθυσμού της Χώρας, δηλαδή των δημοτών κάθε Δήμου και Δημοτικής Ενότητας, βάσει του οποίου γίνεται η κατανομή των βουλευτικών εδρών στις επιμέρους εκλογικές περιφέρειες, κατά τις βουλευτικές εκλογές (άρθρο 54 του Συντάγματος),
  • η συλλογή στοιχείων για τον αριθμό των κατοικιών, κατά είδος (κανονικές ή μη κανονικές κατοικίες), και η συλλογή στοιχείων αναφορικά με τα κύρια χαρακτηριστικά και τις ανέσεις τους,
  • η συλλογή στοιχείων για τον αριθμό και τη σύνθεση των νοικοκυριών και των πυρηνικών οικογενειών,
  • η συλλογή στοιχείων για τα δημογραφικά, κοινωνικά, εκπαιδευτικά και οικονομικά χαρακτηριστικά του Μόνιμου πληθυσμού της Χώρας,
  • η καταγραφή στοιχείων σχετικών με την μετανάστευση (εισερχόμενη και εξερχόμενη μετανάστευση).

Μεθοδολογία διενέργειας της Απογραφής

Η συλλογή των στοιχείων τροποποιήθηκε σε σχέση με τις προηγούμενες Απογραφές (συμπλήρωση έντυπων ερωτηματολογίων με προσωπική συνέντευξη) με επαναπροσδιορισμό της απογραφικής διαδικασίας συνυπολογιζόμενης της υγειονομικής προστασίας του πληθυσμού.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται ο πληθυσμός να απογραφεί ηλεκτρονικά μέσω ειδικά σχεδιασμένης ηλεκτρονικής (web) εφαρμογής (ηλεκτρονική αυτοαπογραφή). Για κάθε ερώτηση ή πρόσθετη πληροφορία που ενδέχεται να χρειαστούν οι απογραφόμενοι, μπορούν να επικοινωνούν με απογραφέα της ΕΛΣΤΑΤ για να τους κατευθύνει.

Στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει η δυνατότητα αυτοαπογραφής, η Απογραφή θα πραγματοποιηθεί μέσω συνέντευξης, λαμβανομένων όλων των απαραίτητων μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Γενικά στοιχεία της Απογραφής του 2011


Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή ο μόνιμος πληθυσμός της χώρας ανερχόταν σε 10.816.286 άτομα από τα οποία 5.303.223 άρρενες (ποσοστό 49,0 %) και 5.513.063 θήλεις (ποσοστό 51,0%).


Από τα στοιχεία προκύπτει ότι στους εννέα από τους δέκα μεγαλύτερους Δήμους της χώρας, οι γυναίκες είναι περισσότερες από τους άνδρες με εξαίρεση το Δήμο Ρόδου όπου οι γυναίκες αποτελούσαν το 49,9%. Στον αντίποδα, στο Δήμο Θεσσαλονίκης εμφανιζόταν το μεγαλύτερο ποσοστό γυναικών (54,3%).

Από άποψη ηλικίας, η μεγαλύτερη μέση ηλικία τα 44,2 έτη εμφανιζόταν στην Περιφέρεια Ηπείρου, ενώ η μικρότερη μέση ηλικία (39,8 έτη) εμφανιζόταν στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Η μέση ηλικία για το σύνολο της χώρας ήταν τα 41 χρόνια.

Σε επίπεδο δήμων η μεγαλύτερη μέση ηλικία 57,9 έτη παρουσιάστηκε στο δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας, ενώ η μικρότερη μέση ηλικία 35,3 έτη στο δήμο Φυλής της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής.

Ως προς την οικογενειακή κατάσταση, η τελευταία απογραφή έδειξε ότι το 50,3% του πληθυσμού ήταν έγγαμοι, είχαν σύμφωνο συμβίωσης ή βρίσκονταν σε διάσταση. Το 39,1% του συνολικού πληθυσμού ήταν άγαμοι, με τους άνδρες να υπερτερούν.

Από τα αποτελέσματα της απογραφής προέκυψε ότι 9.904.286 άτομα είχαν ελληνική υπηκοότητα, 199.121 άτομα είχαν υπηκοότητα άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 708.054 άτομα είχαν υπηκοότητα λοιπών χωρών και 4.825 άτομα ήταν χωρίς υπηκοότητα ή με αδιευκρίνιστη υπηκοότητα.

Το σύνολο των αλλοδαπών που διέμεναν μόνιμα στην Ελλάδα κατά την απογραφή όπως και των ατόμων χωρίς ή με αδιευκρίνιστη υπηκοότητα ανήλθε σε 912.000 άτομα. Το μεγαλύτερο ποσοστό (52,7%) των αλλοδαπών που διέμεναν τότε στην Ελλάδα είχαν αλβανική υπηκοότητα, το 8,3% βουλγαρική, το 5,1% ρουμανική και ακολουθεί με 3,7% η πακιστανική και 3% η γεωργιανή.

Απογραφή και Άγναντα

Έχουμε αναφερθεί και παλιότερα στη σπουδαιότητα της φετινής απογραφής πληθυσμού, τόσο μέσω της εφημερίδας (αρ. Φ. 213)όσο και μέσα από το site μας αναπαράγοντας το άρθρο της εφημερίδας και μπορείτε να το διαβάζετε εδω: https://agnanta.com.gr/2021/05/24/krisimi-gia-to-mellon-tis-agnantas-i-ap/

Επανερχόμαστε λοιπόν στο ζήτημα αυτό με τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει, αλλά με την ίδια αναγκαιότητα σαν Αδελφότητα, να προσκαλέσουμε όλους όσοι επιθυμούν και τους δίνετε η δυνατότητα μέσα από την διαδικασία να απογραφούν στο τόπο καταγωγής τους, την Άγναντα.

Πιστεύουμε ότι έχουμε την δυνατότητα να απογραφούν περισσότεροι από 443, που απογράφησαν το 2011 και κατατάσσουν την Άγναντα 6η πληθυσμιακά κοινότητα μεταξύ των 22 του Δήμου, και εν τέλει να απολαύσει το χωριό όλα εκείνα τα οφέλη, κυρίως οικονομικά και κατ’ επέκταση και τα άλλα που απορρέουν από αυτά για το καλό των μονίμων και περιστασιακών κατοίκων και επισκεπτών.

Κλείνοντας θα θέλαμε να ευχηθούμε αυτή η απογραφή να αποτελέσει μία νέα αρχή για τα δρώμενα στην Άγναντα και να βοηθήσει μέσω των αποτελεσμάτων της στην περαιτέρω ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας.

Πηγές: https://www.statistics.gr/2021-census-pop-hous
            https://www.ethnos.gr/ellada/150138_apografi-plithysmoy-kai-katoikion-pote-tha-sas-htypisei-tin-porta-i-elstat

Το σχόλιο σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *