Το Περιοδεύον Εργαστήριο για τις Παραδοσιακές Τεχνικές Δόμησης ‘Μπουλούκι’ διοργανώνει επιστημονική εκδήλωση με τίτλο: ‘Η Πλάκα ως σύνορο’, η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 26 Ιουνίου 2021, στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Φράστων της Τοπικής Κοινότητας Αγνάντων, του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο ερευνητικής δράσης του προγράμματος Otheritages της Γαλλικής Σχολής Αθηνών σε συνεργασία με την ομάδα Μπουλούκι.

Τι είναι το Μπουλούκι

Το Μπουλούκι είναι μία διεπιστημονική συλλογικότητα που ασχολείται με τη μελέτη των παραδοσιακών υλικών και τεχνικών δόμησης. Η λέξη «μπουλούκι» αναφέρεται στα σινάφια των μαστόρων που μετακινούνταν ιστορικά από τόπο σε τόπο σε αναζήτηση εργασίας. Στόχος της ομάδας είναι να εντοπίσει και να καταγράψει τη γνώση των κοινοτήτων, των ομάδων ή και των μεμονωμένων ατόμων σχετικά με τις παραδοσιακές τεχνικές δόμησης και τα υλικά, να μελετήσει και να αναδείξει τη γνώση αυτή μέσω εργαστηρίων και ολοκληρωμένων κατασκευαστικών έργων που οργανώνονται σε συνεργασία με τις τοπικές κοινότητες. Στις εργασίες της ομάδας συγκαταλέγονται η διεξαγωγή έρευνας, η διοργάνωση εργαστηρίων, συμποσίων και εν γένει πολιτιστικών και εκπαιδευτικών δράσεων, καθώς και η υλοποίηση κατασκευαστικών έργων σε συνεργασία με τις τοπικές κοινότητες και τους εμπλεκόμενους φορείς.

Μέχρι σήμερα, το Μπουλούκι έχει εργαστεί κυρίως στις ορεινές περιοχές της Ηπείρου, όπου έζησαν και έδρασαν σημαντικοί τεχνίτες, αλλά και συνυφάνθηκαν διάφοροι πολιτισμοί των Βαλκανίων. Σκοπός μας είναι να προσεγγίσουμε βιωματικά την πολιτιστική κληρονομιά, μέσα από τις διαδικασίες της δημιουργίας, της επισκευής και της δόμησης, προκειμένου να συνεισφέρουμε στη μελέτη των παραδοσιακών τεχνικών, ως ένα ζωντανό πεδίο γνώσης προσανατολισμένο στις σύγχρονες οικοδομικές πρακτικές, πέραν της συντήρησης και της τεκμηρίωσης.

Για την επίτευξη των στόχων του, το Μπουλούκι έχει αναπτύξει ένα δίκτυο συνεργατών, όπως σημαντικά ακαδημαϊκά ιδρύματα στην Ελλάδα ―το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων― αλλά και καταξιωμένους καθηγητές διαφορετικών ειδικοτήτων, καθώς και επαγγελματίες στους τομείς της αποκατάστασης και της διαχείρισης της κληρονομιάς, οι οποίοι έχουν δώσει διαλέξεις και έχουν παρουσιάσει το έργο τους στο πλαίσιο των δράσεων του Μπουλουκιού.

Από τον Μάιο του 2018, το Μπουλούκι δραστηριοποιείται ως Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία με έδρα την Αθήνα.

Ομάδα Μπουλούκι
https://www.boulouki.org/
Nikitara 5-7, 106 78, Athens
boulouki.org

Facebook https://www.facebook.com/boulouki2018/ |

Instagram https://www.instagram.com/_boulouki_/?hl=en |

YouTube https://www.youtube.com/channel/UCE6iM8kVoSUCjkPzedWiAcw

Το σχόλιο σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *