ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΛΕΜΟΝΙΑΣ

Το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε ο αγώνας δρόμου 5hours, ο οποίος ήταν αφιερωμένος στη μνήμη του Θεοφάνη- Ερμή, που χάθηκε άδικα στις 30 Ιανουαρίου 2022 στα Τζουμέρκα και σε λίγες μέρες (17 Σεπτεμβρίου) θα είχε τα γενέθλια του.

Το όνομα του αγώνα, δηλαδή 5hours έχει να κάνει με τις ώρες που ο Θεοφάνης-Ερμής περίμενε το ελικόπτερο αιμορραγώντας μετά από σοβαρό ατύχημα που είχε στο βουνό.

Η διαδρομή είχε αφετηρία τα Ιωάννινα και η γραμμή τερματισμού ορίστηκε στην Άγναντα στο Κέντρο Άθλησης και Αναψυχής όπου ο Ερμής περνούσε το χρόνο του προπονούμενος τα τελευταία δέκα χρόνια. Μια διαδρομή ασφάλτινη μήκους 53 χλμ και θετική υψομετρική διαφορά 1.140 μέτρα, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην προκήρυξη του αγώνα.

Στον αγώνα έλαβαν μέρος πολλοί αθλητές όλων των ηλικιών μεταξύ αυτών και οι γονείς του Έρμη, Γιάννης και Μαρίνα, οι οποίοι σε λιγότερο από πέντε ώρες κατάφεραν να διανύσουν την απόσταση, τρέχοντας από τα Γιάννενα στην Άγναντα σε μικρότερο χρονικό διάστημα από ότι έκανε να φτάσει η εναέρια βοήθεια στο τόπο του ατυχήματος του, καταδεικνύοντας με τον πιο περίτρανο τρόπο τα κενά στον κρατικό μηχανισμό εναέριας διάσωσης.

Σε ένα συγκινησιακό κλίμα μετά τον τερματισμό των αθλητών, πραγματοποιήθηκε η απονομή των επάθλων στους νικήτες-τριες των κατηγοριών και μεταλλίων σε όλους – ες τους-ις συμμετέχοντες- συμμετέχουσες.

Στο περιθώριο του αγώνα ο πατέρας του Ερμή, Γιάννης Θεοχαρόπουλος, πρόβαλλε και πάλι το σκοπό του αγώνα που είναι η ευαισθητοποίηση όλων γύρω από την δημιουργία μηχανισμού εναέριας διάσωσης, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ζητώντας :

«Να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός διάσωσης.. Να υπάρξουν τα εναέρια μέσα πρώτων βοηθειών για όσους έχουν ανάγκη και όχι μόνο για όσους ασχολούνται με ορεινά σπορ».

Ο μηχανισμός δεν κατάφερε να σώσει τον Ερμή. Μπορεί όμως να σώσει πολλούς άλλους στο μέλλον.

Σύμφωνα με τον κ. Θεοχαρόπουλο εντός του μήνα αναμένεται να κατατεθεί το νομοσχέδιο για το οποίο έχει δεσμευτεί η πολιτεία, το οποίο θα αποτελέσει και το πρώτο βήμα για την δημιουργία αξιόπιστου μηχανισμού διάσωσης.

Επίσης από αθλητές στηλιτεύθηκε το γεγονός πως οι ίδιοι με τα πόδια έκαναν λιγότερο από τέσσερις ώρες να διανύσουν την απόσταση Γιάννενα Άγναντα ενώ ένα ελικόπτερο δεν κατάφερε να προσεγγίσει νωρίτερα για να βοηθήσει τον Ερμή.

Αξιοσημείωτο γεγονός αποτελεί επίσης πως παράλληλα με τους αθλητές που συμμετείχαν στον αγώνα με τη φυσική παρουσία τους, υπήρξαν και πολλοί μεμονωμένοι αθλητές-τριες αλλά και αθλητικά σωματεία σε όλη την Ελλάδα που για πέντε ώρες έτρεξαν διαδρομή της επιλογής τους, τιμώντας έτσι τόσο τον αγώνα 5hours όσο και τον σκοπό αυτού ώστε να πραγματοποιηθεί άμεσα το αίτημα για τη δημιουργία της επείγουσας αεροδιάσωσης στη χώρα μας με στόχο την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Εν κατακλείδι θα θέλαμε να συγχαρούμε όλους όσοι πήραν μέρος, βοήθησαν με κάθε τρόπο στη διοργάνωση και όλους όσοι στήριξαν και στηρίζουν την προσπάθεια αυτή για την δημιουργία εναέριου μηχανισμού διάσωσης σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.

Περισσότερα όμως συγχαρητήρια αξίζουν στους γονείς του Ερμή, Γιάννη και Μαρίνα, που μέσα από το χαμό του γιου τους βρήκαν την δύναμη να παλέψουν για την ασφάλεια όλων των Ελλήνων, και όλων όσοι επισκέπτονται την χώρα μας, οι οποίοι αμφιβάλλουμε αν έχουμε συνειδητοποιήσει ακόμα σαν κοινωνία ότι χάνονται δεκάδες ζωές καθημερινά από την έλλειψη ταχείας διακομιδής περιστατικών που χρειάζονται άμεσα νοσοκομειακή περίθαλψη!

Το σχόλιο σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *